Co mají společného středoevropské děti a velcí psi? Vývojové poruchy kyčlí

10. leden 2018

Nejen velká plemena psů, ale také speciálně české, německé a rakouské děti se často rodí s vadou kyčelních kloubů. Jde o genetickou zátěž, která se rozšířila v regionu střední Evropy, potvrdil ortoped českobudějovické nemocnice Lukáš Nevšímal.

Důvody podle něj přesně známy nejsou. „Museli bychom se zeptat našich dávných předků, proč tomu tak je,“ říká. Každopádně porucha vývoje kloubní jamky nebo hypermobilita kloubu (přílišný pohybový rozsah) jsou záležitostí dědičnou, zčásti se také přičítají porodu koncem pánevním.

Vyšetření novorozenců na vrozenou kyčelní dysplazii je tedy právě tím, čím se u nás v dětské ortopedii začíná. Každé tuzemské dítě podle Lukáše Nevšímala podstoupí lékařské vyšetření kyčelních kloubů doprovázené dnes také ultrazvukem.

Vzhledem k vysokému výskytu vad je u nás toto vyšetření dokonce povinné. „Předepisuje ho vyhláška ministerstva zdravotnictví,“ poznamenává lékař.

Česká republika má v tomto ohledu skvělou mezinárodní pověst. Péči o dětské kyčle se věnuje už desítky let, a tak následky dysplazie kyčlí kolem sebe prakticky nevidíme. „Musím pochválit Českou ortopedickou společnost za vytvoření a prosazení dlouhodobé koncepce diagnostiky a léčby této vývojové vady,“ dodává odborník.

Mezi další časté vrozené vady končetin patří u nás také noha tzv. kososvislá. „Také se jí říká koňská noha a jsou to nožičky stočené kornoutovitě k sobě. Kdyby se to nechalo být, tak by batolata chodila po zevní straně nohy a později téměř až po vnějších kotnících. Je to velmi hendikepující,“ vysvětluje ortoped Lukáš Nevšímal.

Věděli jste, že na každé noze máme všichni hned tři kotníky? Jeden vnější, jeden vnitřní a za takzvaný třetí kotník se označuje zadní hrana dolního konce kosti holenní, mezi bércem a chodidlem. Také to zaznělo v pořadu Zdravíčko, které si můžete poslechnout v odkazu výše.

Spustit audio