Máme se vyhýbat antibiotikům? V některých případech bez nich můžeme i zemřít

25. leden 2018

Jsou lidé, kteří antibiotika za každou cenu odmítají. Lékaři je označují za opačný extrém k těm, kteří bez nich naopak z ordinace neodejdou spokojeni.

„Antibiotika nasazená v odůvodněných případech dokáží zachránit lidské životy,“ reaguje vedoucí antibiotického střediska nemocnice v Českých Budějovicích Magdalena Hroníková a uvádí příklady: „V případě nemocí jako meningitida nebo infekce krevního řečiště může pacient bez antibiotik snadno zemřít. Neléčený člověk se navíc stává zdrojem závažné infekce pro své okolí.“

Při užívání antibiotik dá organismus sám najevo, kdy už by léčba mohla být ukončena, a podle Magdaleny Horníkové je trendem antibiotickou terapii zkracovat. To proto, abychom antibiotiky neplýtvali a neučili bakterie vytvářet si proti nim rezistenci.

Uspěchat léčbu ale také není možné. „To, že se nám po třech dnech uleví, je signál, že antibiotikum účinkuje, nikoliv, že bychom ho měli vysadit. Při předčasném ukončení terapie by mohlo dojít k tomu, že zbývající bakterie v těle přežijí a jsou zdrojem další nákazy i rezistence,“ připomíná lékařka.

A jak je to s nežádoucími účinky antibiotik? Jako u většiny léků i tady platí, že různá antibiotika mají různé nežádoucí účinky na různé lidi. Od průjmu a pocitu na zvracení, které vzniknou vyhubením střevní mikroflóry, až po závažný vliv na játra, nervový systém nebo kostní dřeň. „Zažívacím problémům se můžeme vyhnout současným nebo následným užíváním probiotik,“ radí lékařka.

Co se týče závažnějšího ovlivnění funkce orgánů, to může být buď dočasné a s dobráním antibiotik skončí, anebo může i takzvaně progradovat, tedy narůstat. „Je ovšem třeba říct, že takové důsledky vyvolávají jen silná antibiotika podávaná v komplikovaných případech, a to obvykle v nemocnicích, injekčně a pod kontrolou,“ uklidňuje Magdalena Horníková.

Nežádoucí účinky se s novými generacemi antibiotik podle doktorky Horníkové nijak zvlášť nemění. „Nevyvíjejí se totiž úplně nová antibiotika, ale staví se na známých molekulách. Proto účinky žádoucí i nežádoucí zůstávají obdobné,“ uzavírá.

Spustit audio