Po třicítce jsou ženy plodné už jen z dvaceti procent. Odkládat početí se tedy nevyplatí

30. listopad 2015

Před trendem mateřství kolem čtyřicátého roku věku varovala v pořadu Zdravíčko gynekoložka Dana Preslová. Plodnost žen totiž s věkem rapidně klesá, už krátce po třicítce se snižuje na dvacet procent. „Ženy jsou proti mužům v nevýhodě,“ dodává lékařka tím, že muži zaznamenávají výrazný úbytek schopnosti plodit až kolem padesátky.

Důvodů ženské neplodnosti může být celá řada – od fyzických přes psychické až po špatnou životosprávu. K tělesným příčinám patří hormonální poruchy, neprůchodnost vejcovodů, vady dělohy, myomy, srůsty či polypy. Vadou může trpět i čípek, děložní sliznice se může vyskytovat na jiných místech v těle (endometrióza), na vině může být neléčené zánětlivé onemocnění ženských orgánů.

Zajímavou kapitolou je imunita, tedy nesnášenlivost spermatu. Ženské tělo se v takovém případě snaží nejenom vybít veškeré spermie, ale jako cizorodý prvek může vnímat i lidský zárodek, který z těla vyloučí. Všechny tyto komplikace lze podle lékařky Dany Preslové většinou úspěšně léčit.

„Genetickou poruchu, která způsobuje potraty, zase dokáží odborní lékaři v době těhotenství pohlídat. Pravděpodobnost, že žena dítě donosí, tu je,“ odpověděla na otázku posluchačky Zdravíčka.

Další komplikace s početím si ale ženy způsobují samy: stresují se, drží drastické diety nebo se přecpávají a nepohybují, chybou je i příliš velká tělesná zátěž. „Každý extrém škodí. Je třeba apelovat na zdravý životní styl, i co se týče požívání alkoholu a kouření. Žena, která chce otěhotnět, by se měla těchto zlozvyků vzdát alespoň jeden až dva roky před početím,“ doporučuje lékařka.

„Kouření má u žen vliv na kvalitu vajíček a na snížení hladiny estrogenu. To způsobuje poruchy menstruačního cyklu, zvyšuje počet cyklů bez ovulace a snižuje kvalitu vajíček. Důsledkem pak může být i poškozené embryo,“ varovala Dana Preslová.

Určit konkrétní důvod neplodnosti a úspěšně zasáhnout je podle ní až detektivní práce. „Pracujeme s jakousi slepou mapou, do které doplňujeme k jednotlivým otázkám pomyslné ano či ne. Tak se dopracováváme k určení příčiny neplodnosti. A považujeme za ni každý stav, kdy se páru při pravidelném nechráněném styku nedaří počít déle než dvanáct měsíců,“ vysvětluje.

Zatímco muži už dnes mohou podstoupit jednoduchý domácí test plodnosti, který si koupí v lékárně, pro ženy existuje pouze test těhotenský a test ovulační. „Pro další vyšetření musí zajít k odbornému lékaři. A je to obvykle běh na dlouhou trať. Začínáme klasickým vyšetřením v gynekologické ordinaci a ultrazvukem, pokračujeme vyšetřením hladiny hormonů z krve, dále například rentgenem, laparoskopií, takzvanou hysteroskopií, imunologickým či genetickým zkoumáním. Anatomické překážky pak odstraňujeme chirurgicky, hormonální nerovnováhu vyrovnáváme koktejlem léků, zánětlivá onemocnění léčíme antibiotiky,“ říká lékařka.

Mnohé pro sebe ale mohou ženy udělat samy: upravit tělesnou hmotnost směrem k normálu, jíst dostatek celozrnných potravin, ovoce a zeleniny, zařadit přiměřený pohyb na čerstvém vzduchu, vyvarovat se rizikového chování a neodkládat potomstvo na později. „Už ve čtyřiceti může být pět minut po dvanácté,“ zdůrazňuje gynekoložka.

Spustit audio