Rakovina prostaty patří k nejčastějším příčinám úmrtí mužů, nemocných je každý rok víc

27. září 2016

Rakovina prostaty patří u nás k nejčastějším příčinám úmrtí mužů. Četnost nálezů se navíc rok od roku zvyšuje. Není divu, že toto téma dominovalo rozhlasové on-air poradně s uro-onkologem Milanem Svobodou z českobudějovické nemocnice.

Lékař se zaměřuje právě na nádorová onemocnění takzvaného uro-poetického aparátu, k němuž patří ledviny, močové cesty, močový měchýř, prostata a varlata. Nabízíme výběr zajímavých informací a dotazů:

V únoru mi byla diagnostikována rakovina prostaty. Teprve teď, po sedmi měsících, jsem objednán na vyšetření k takzvanému onko-týmu. Není to pozdě?
Zhoubné nádory prostaty mají velkou variabilitu ve své agresivitě. Některé agresivní nejsou a jen se aktivně sledují, pacient se neléčí a jen se hlídá. Teprve objeví-li se změny markerů, je odeslán k odbornému uro-onkologickému týmu, který rozhodne o dalším postupu. Pokud by měl ovšem pacient vysoce agresivní typ nádoru, pak by odborné vyšetření po sedmi měsících bylo skutečně pozdě. Domnívám se ale, že toto nebude ten případ.

Je mi po sedmdesátce a jdu-li na malou, nevymočím se najednou, musím třeba nadvakrát. Signalizuje to něco?
Bylo by potřeba vyšetření na urologii, zda častější močení souvisí s prostatou nebo nějakou jinou nemocí.

Mám cysty na ledvinách, korovou a parapelvickou, je to nebezpečné?
Jedná se o zcela nezhoubné onemocnění na ledvinách. Tyto prosté cysty s hladkou stěnou jsou časté pro vyšší věk, neznamenají vůbec nic, pacient není v žádném případě ohrožen.

Před 25 lety jsme měla ledvinový kámen, který mi byl operativně odstraněn, a od té doby chodím na pravidelné kontroly. Před čtyřmi lety odebrali pro zhoubný nádor ledvinu mému otci. Mně naopak lékaři oznámili při kontrole, že už nemusím na preventivní vyšetření chodit. Stačí to?
V drtivé většině nejsou zhoubné nádory ledvin dědičné, nemáte tedy vyšší riziko nádoru. Existují i typy nádorů, které dědičné jsou, ale to nebude váš případ. Podle mého názoru postačí pravidelné prohlídky u praktického lékaře, který by z nálezu v moči případné potíže zjistil.

Je pravda, že u devadesátiletého člověka postupuje zhoubný nádor pomaleji než u mladšího pacienta?
Zjednodušeně řečeno platí, že se nádor prostaty u muže nižšího věku, není-li léčen, chová agresivněji, postupuje rychleji a vede ke zkrácení života toho muže. U muže staršího nebývá většinou agresivní a život mu nezkrátí, zemře s tím nádorem na něco úplně jiného. Ale jak už jsem říkal, jsou nádory, které jsou nízce rizikové i u mladších lidí a jenom je sledujeme, ale naopak jsou vysoce rizikové nádory, které se snažíme agresivně léčit v jakémkoli věku.

Při jakém čísle PSA se dělá biopsie?
PSA je prostatický specifický antigen a je-li vyšší než norma, může souviset s rakovinným onemocněním prostaty. Od které hodnoty se biopsie provádí, záleží nejenom na hodnotě samotné, ale také na velikosti prostaty a věku pacienta. U padesátníků biopsii obvykle indikujeme u PSA od 2,5, u osmdesátníků až u 6,5.

Spustit audio