Botanická zahrada v Utrechtu se chlubí impozantní skalkou i nádhernou sbírkou bambusů

13. září 2017

Léto je časem odpočinku a dovolených, ale moderátorsky zahradnická dvojice Hanka Šoberová a Pavel Chlouba ho využila k natáčení nových dílů magazínu Zelené světy. Oba totiž vědí, že právě v létě je nejvíce rostlin v plné kráse, proto se vypravili na cesty a navštívili také zahradu v nizozemském Utrechtu.

Botanická zahrada v Utrechtu je velmi stará, byla založena už v roce 1639, krátce po vzniku zdejší univerzity. Prostor však přestal vyhovovat náročným univerzitním cílům, proto v roce 1963 padlo rozhodnutí založit botanickou zahradu na novém místě. Tím byla bývalá vojenská pevnost Fort Hoofdijk poblíž univerzitního kampusu.

Nové místo přineslo zcela jiné možnosti. Původní zahrada shromažďovala především rostliny léčivé a kuchyňské, jak to tenkrát bylo zvykem. Nová botanická zahrada v Utrechtu se rozkládá na ploše sedm hektarů a je zde k vidění několik tematických sbírek.

Celkově zahrada udržuje sbírku asi 10 tisíc taxonů a za rok ji navštíví kolem 50 tisíc návštěvníků.

V přední části zahrady poblíž hlavního vchodu se nachází impozantní alpinum (skalka). Pro její vznik posloužily některé stavby bývalé vojenské pevnosti, které byly zasypány. Dovezeno bylo obrovské množství kamení až z Belgie.

Výsledek stojí za to, skalničky zde mají hotový ráj. Nejblíže vstupu je několik neobvyklých prvků jako například obří koule ze zbytkových stavebních materiálů, které jsou skalničkami vzorově osázeny.

Botanická zahrada v nizozemském Utrechtu byla dalším místem, kam zavítala moderátorsky zahradnická dvojice Hanka Šoberová a Pavel Chlouba

Kromě skalky se botanická zahrada v Utrechtu může pochlubit třeba nádhernou sbírkou bambusů a velkými tropickými skleníky. Velmi zajímavá je zahrada objevitelská, která apeluje na všechny lidské smysly a pobízí ke koukání, slyšení, cítění i ochutnávání (samozřejmě jenom někdy) vybraných rostlin. Vedle běžných druhů jsou zde k vidění i některé vzácnější rostliny.

Botanická zahrada v Utrechtu dokáže hezky skloubit poslání výukové, popularizační i rekreační. Na tomto místě si na své nepřijdou jenom studenti, ale také všichni zahradničtí nadšenci nebo rodiče s dětmi, kteří bydlí v okolí. Budete-li někdy poblíž, zastavte se. Stojí to za to.

autor: Pavel Chlouba
Spustit audio