Nahlédněte s námi do jedinečných anglických zahrad

21. červenec 2017

Anglická zahrada - tak to je pojem. Je to něco jako znojemská okurka nebo maďarský salám. Je to dokonce možná ještě silnější. Tyto zahrady v sobě spojují lásku k rostlinám, pečlivost, odvahu zkoušet nové věci, jisté botanické džentlmenství a ve většině případů i jakýsi genius loci, tedy ducha místa.

Několik anglických zahrad jsme navštívili při natáčení magazínu Zelené světy. Do Británie jsme vyrazili v rámci specializovaného zahradnického zájezdu, tedy po vzoru nízkonákladových cest. Byla to krátká cesta na pár dnů. Navzdory tomu se nám povedlo navštívit několik zahrad zcela rozdílného typu.

Botanická zahrada Wakehurst Place

Naší první zastávkou byla botanická zahrada Wakehurst Place v hrabství West Sussex. Oficiálně se udává, že se jedná o venkovskou pobočku zahrady v Kew. Je to vlastně pravda, ale je zbytečně skromná. Pod pojmem venkovská pobočka si můžeme představit roubenku s plaňkovým plotem nebo pár domků a pokusná políčka, ale Wakehurst Place je trochu jiná káva.

Botanická zahrada Wakehurst Place vznikla na pozemcích bývalého panství. Stojí zde půvabný zámek z konce 16. století, který obklopuje rozsáhlý lesopark a polnosti. Samotná zahrada a k ní patřící přírodně krajinářský park se nachází v nadmořské výšce 61 až 152 metrů a zabírá celkovou plochu 73 hektarů.

Formálně celý pozemek včetně zámku patří do majetku National Trust, což je soukromá nadace, která skupuje, rekonstruuje a udržuje hodnotné nemovitosti - zámky, panství, stará sídla i zahrady po celé Velké Británii. V roce 1965 byl celý prostor pronajat botanické zahradě v Kew na dobu 99 let.

Krajinářský park High Beeches

Několik anglických zahrad jsme navštívili při natáčení magazínu Zelené světy. Na snímku High Beeches

Druhým cílem naší výpravy byl přírodně krajinářský park High Beeches, který se rozkládá na ploše 11 hektarů. Byl založen v roce 1848 politikem, statkářem a soudcem Robertem Loderem.

Kromě vysokých a krásně narostlých stromů je na tomto místě vysázeno mnoho rododendronů a azalek, v době naší návštěvy ale už byly převážně odkvetlé.

Zahrada Great Dixter

Několik anglických zahrad jsme navštívili při natáčení magazínu Zelené světy. Na snímku Great Dixter

Great Dixter je jedna z ikonických anglických zahrad. Obýval ji a v podstatě celý svůj život i tvořil známý zahradník, zahradnický spisovatel a publicista Christopher Lloyd. Ročně ji navštěvují tisícovky turistů.

Great Dixter ovšem nestačí jenom vidět, Great Dixter se musí pochopit. Jenom pochopení zahrady jako celku, vede k poznání a k plnohodnotnému zážitku z návštěvy tohoto místa. Za všechno může Christopher Lloyd, který od svého raného mládí toto místo tvořil, přičemž sám byl ovlivňován atmosférou domu.

Nakonec, není se ani čemu divit, neboť část domu je z poloviny 15. století a vrzající podlaha a stařičké trámy nad vstupní branou propůjčují místu tajemnou náladu zašlých časů. Působí tak pitoreskně, tak zvláštně zastarale, že je vlastně logické, že to na vnímavého Christophera Lloyda muselo trvale působit.

Zahrada Sissinghurst

Kdyby se ze všech anglických zahrad měla vybrat jediná, která je nejvíce ikonická, byla by to skoro určitě zahrada Sissinghurst. Těžko by se totiž našla zahrada, která je ještě angličtější.

Atmosféru vytváří kultivovaná zemědělská krajina, ve které je usazen komplex budov z tudorovského období. Samotné budovy mají za sebou bouřlivý vývoj, sloužily jako zemědělský komplex, později jako zámek i jako vězení.

Zahradní historie tohoto místa se však začíná psát až rokem 1930, kdy budovy s přilehlými pozemky kupuje britský diplomat a spisovatel Harold Nicolson se svojí životní partnerkou Vitou Sackville-West, spisovatelkou, básnířkou a nadšenou zahradnicí.

Několik anglických zahrad jsme navštívili při natáčení magazínu Zelené světy. Na snímku Sissinghurst

Brzy po zakoupení panství a zabydlení se na novém místě, byla Vita Sackville-West okouzlena místní krajinou, venkovským vzduchem, úrodnou půdou a ranními mlhami, které dokreslovaly tajemnou atmosféru místa. Vedle své spisovatelské práce se také věnovala zahradničení, které jí vracelo klid do jejího nevyrovnaného a bouřlivého života.

Navzdory svému partnerskému vztahu s Haroldem Nicolsonem v sobě objevila silnou touhu milovat další ženy, což se odrazilo i v její literární tvorbě a soukromém životě. S Haroldem ale měla dvě děti a jejich vztah přetrval až do její smrti.

Zahrada Sissinghurst je celoživotním dílem Vity i Harolda a je zvláštní kombinací perfekcionalismu, experimentální touhy a nekonečné lásky k zahradničení. Když se brány zahrady otevřou, rychle sem přichází mnoho zvědavých lidí z Británie i celého světa. Navzdory ruchu, který tu panuje, ze všech míst zahrady pramení cosi tajemného, starého a jedinečného.

autor: Pavel Chlouba
Spustit audio