Českobudějovická radnice příští týden vybere firmu na sanaci azbestem zasažených škol

12. leden 2012

O zakázku likvidace nadlimitního množství azbestu v základních školách na sídlišti Máj v Českých Budějovicích budou usilovat tři specializované firmy. V pátek 13. ledna si tito zájemci mají budovy také prohlédnout. Nejpozději v pondělí pak město očekává cenové nabídky odborné likvidace. Radními určená komise mezi nimi zvolí.

Náměstek českobudějovického primátora Kamil Calta se vyjádřil k dalšímu postupu i zárukám kvality zásahu: „Firma musí podat žádost na krajskou hygienickou stanici. Pan ředitel slíbil, že se pokusí ji vyřídit co nejrychleji. Předpokládám, že v průběhu příštího týdne bude vše toto hotovo a bude možno začít sanovat školy.“

„Firmy nám doporučila firma Foster Bohemia, protože na ni jsme se obrátili, že chceme firmy, které jak technicky, tak personálně, jsou schopny okamžitě začít dělat a bude to perfektní. Nicméně už před tím jsme se obrátili na Vysokou školu technickou a ekonomickou, kde nám také výběr potvrdili a minimálně v jednom případě doporučili,“ dodal Calta.

Zdraví škodlivý azbest našli specialisté v těsnících šňůrách v přírubách vzduchotechnického potrubí a pravděpodobně je také v podkladových deskách pod elektroinstalacemi májských škol.

autor: Petra Matoušková
Spustit audio