Sanace škol v Českých Budějovicích se rozeběhla naplno

30. leden 2012

Foukání, vyfukování, vysávání, odsávání, čištění a měření. A tak pořád dokola, dokud nezmizí poslední vdechnutelná anorgatická (např. azbestová) vláknitá částice. Takto ve zkratce vypadají sanační práce v základních školách Máj I a II v Českých Budějovicích.

Na konci listopadu minulého roku město muselo budovy uzavřít, protože tam hygienici naměřili nadlimitní množství azbestu. Kde se tam vzal a zda to souvisí se zateplováním, které tam proběhlo v létě, ukáže až vyšetřování.

Veškerá opatření, měření i současná sanace přijdou město na miliony; jen samotná sanace, kterou provádí na základě výběrového řízení společnost SITA CZ, vyjde na 15 milionů korun. Hlavním cílem je ale v současnosti dokončit sanaci co nejdříve, aby se děti mohly na konci března vrátit zpět do lavic.

Vnějšímu pozorovateli to tam může připadat jako z nějakého post-katastrofického filmu – pracovníci v jednorázových ochranných kombinézách s respirátory vyfukují nejmenší škvírečky, vysávají nebo ofukují různé předměty, papíry, sešity, omalovánky, penály telefony apod. Ve škole totiž zůstalo vše tak, jak to tam děti a učitelé zanechali. Zákaz vstupu do škol totiž přišel téměř ze dne na den.

Cílem těchto prací tedy je, aby se potencionální respirabilní anorgatická vlákna dostala do ovzduší. Odsavače pak vháněný vzduch vyfukují přes tzv. HEPA filtry, které zachycují veškeré mikročástice. Za hodinu vyčistí až pět tisíc kubíků vzduchu a jsou v provozu bez zastavení.

Nad veškerými pracemi dohlíží akreditovaná společnost Foster Bohemia, která jako inspekční orgán má jediná právo prohlásit, že sanace byla provedená úspěšně a zruší veškerá ochranná opatření. Pokud měření ukážou, že se tam azbest vyskytuje dál, čištění pokračuje.

Představitelé firem Foster Bohemia a SITA CZ se každý čtvrtek sejdou se zástupci města, škol a rodičů a prezentují jim, jak sanační práce postupují. Hotovo chtějí mít během 45 dnů.

autor: Jiří Čondl
Spustit audio