Do Prahy jedou protestovat i jihočeští studenti

29. únor 2012

Jihočeští vysokoškoláci při úterní Noci univerzit debatovali od osmi večer do půlnoci o reformě školství a připravovali protestní pochod. Vyrobili desítky transparentů i symbolickou rakev.

„Znepokojuje nás, že se spojuje úroveň vzdělání s jakýmsi finančním ohodnocením. A také ztráta akademických svobod, která hrozí tím, že do správní rady vysokých škol mají co mluvit politici. To by tak nemělo být,“ vysvětluje hlavní důvody protestů doktorand přírodovědecké fakulty Vojtěch Kasalický.

Studenty podporuje i samotná Jihočeská univerzita v čele s budoucím rektorem Liborem Grubhofferem. „Uvolnili jsme malé finanční prostředky na pomůcky, které studenti potřebuji, aby připravili rekvizity a transparenty, a otevřeli jsme aulu. Já jsem svou podporu nijak netajil a stále ji vyjadřuji velice otevřeně,“ přiznává Grubhoffer.

Studenti takzvaný Týden neklidu neodvolali ani poté, co ministr školství Josef Dobeš ustoupil od zavedení školného. Dobeš nově navrhne zápisné a tvrdší poplatky za překročení běžné délky studia. Podle studentů je ale jediným možným ústupkem ministra stáhnutí návrhu změn z jednání vlády.

Tři tisíce studentů nejen z Prahy se dnes očekává na protestním pochodu hlavním městem. Na univerzitách u nás studuje celkem 412 tisíc lidí. Někteří z nich na průvod dostali rektorské volno. Průvod dojde ke Strakově akademii, kde bude zrovna jednat vláda.

Ta ale návrh reformy posoudí až za několik týdnů. Premiér Petr Nečas změny ve vysokém školství podporuje, stejně tak i prezident Václav Klaus, který protesty studentů kritizuje.

Reforma je nutná i podle vysokoškoláků, odmítají ale její současnou podobu. Nesouhlasí například s omezením vlivu studentů v akademických senátech a se vznikem správních rad.

autoři: klb , Romana Kostohryzová
Spustit audio