Postup ministerstva kultury ve věci otáčivého hlediště považují jihočeští politici za katastrofální

13. červen 2012

Zatímco českokrumlovské otáčivé hlediště zahájilo novou sezónu, zástupci jihočeských měst a kraje jsou rozpačití z přístupu ministerstva kultury k problematice točny.

Obávají se, že Česká republika nestihne dát začátkem příštího roku Výboru UNESCO odpověď na to, co udělá s otáčivým hledištěm. Česká republika se k tomu zavázala loni po konferenci UNESCO v Paříži. Pokud bude český stát dál nečinný, hrozí zapsání Českého Krumlova na seznam ohrožených památek.

Jednání pracovní komise po odchodu ministra Jiřího Bessera podle jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD) váznou: „Nemohu to hodnotit jinak než jako skutečnou katastrofu. Od nástupu nové paní ministryně se ta komise sešla jen jednou a nyní ji na náš apel paní ministryně svolala na začátek července, což je podle nás pozdě, protože je potřeba se pozorně vypořádat s tím, co nám UNESCO vytýká.“

Za předešlého ministra kultury pracovní skupina rozhodla, že město České Budějovice, které je vlastníkem točny, vypíše mezinárodní architektonickou soutěž na otáčivé hlediště. Podle primátora Juraje Thomy z hnutí Občané pro Budějovice je vše připraveno, ale postoj ministerstva se mu rovněž nelíbí.

„Ztratili jsme velmi významnou podporu v ministerstvu kultury, které bylo připraveno za závěry architektonické soutěže – pokud budou pozitivní – významně bojovat na úrovni vlády a přes vládu komunikovat problém i s UNESCEM,“ stěžuje si Thoma.

Ministryně kultury Alena Hanáková (nestraník z kandidátky TOP 09) Jihočechy uklidňuje, že zpráva pro UNESCO bude včas: „Rádi bychom měli teď na podzim schůzku se zástupci UNESCA, kdy bychom znovu prodiskutovali celou záležitost tak, aby ten výsledek dopadl co nejlépe pro Českou republiku.“

Na začátku července by se na ministerstvu kultury měla uskutečnit schůzka pracovní skupiny k českokrumlovské točně. Z ní se ale už několik členů kvůli dovolené omluvilo.

Spustit audio