Během rekonstrukce krumlovské lávky musí být vodáci velmi opatrní

19. červen 2012

První velký nápor vodáků o uplynulém tropickém víkendu byl znát na řece Vltavě. Velké komplikace ale čekaly příznivce vodní turistiky v Českém Krumlově.

Zejména pak ty méně zkušené. U Jelenní lávky museli nejprve překonávat jez, který prochází opravou. Skutečné dobrodružství pak začalo o pár metrů níže, protože rekonstrukcí prochází i samotná lávka.

„Pokoušeli jsme se to namířit pod mostek, který je kus dál, ale vůbec se nám to nedařilo. Je tam hrozný proud vody a hází vás to na balvany a je to docela nebezpečné,“ popisuje jedna z vodaček Lucie Bartová, která na řeku o víkendu vyrazila.

Podle informací z českokrumlovské radnice by se měla situace mírně zlepšit do konce června, kdy má na jezu začít fungovat propust pro vodáky. Složité mostní podpěry pod lávkou ale budou vodáky trápit i o prázdninách. Řeka pod ní se má zcela uvolnit až koncem července. Předseda Sdružení půjčoven lodí na Vltavě Radek Šťovíček proto nabádá vodáky k opatrnosti.

„Přenášení jezu je vyřešeno a ta situace se zlepší po otevření vodácké propusti vlevo. Protože ale bude dál pokračovat rekonstrukce Jelení lávky, která si vyžádala vystavění pižmových mostů, tak vznikají komplikace nezkušeným vodákům mezi nosníky mostu, protože tam jsou teď nainstalované dřevěné ohrady," upozorňuje Šťovíček.

Největší nával na Vltavě očekávají majitelé půjčoven lodí o červencových cyrilometodějských svátcích a na Jana Husa.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio