Sklad dřeva v Nové Peci byl uzavřen, jeho zaměstnanci přišli o práci

15. srpen 2012

Správa národního parku Šumava uzavřela Manipulační sklad dřeva Nová Pec na Prachaticku.

Čtrnáct lidí přišlo o práci, a v obci tak rapidně stoupla nezaměstnanost. Jak napsal Prachatický Deník, stalo se to velmi náhle a podle starosty Jakuba Koželuha bez žádné diskuze.

Mluvčí správy parku Pavel Pechoušek řekl , že o fungování manipulačního skladu se hovoří už pět let. Nakonec se rozhodli, že ho uzavřou, aby sklad nevytvářel dluhy. „Vzhledem ke snížení nahodilých kůrovcových těžeb, se sklad v Nové Peci dlouhodobě potýká s nedostatkem dřeva ke zpracování. Dříve bývala i léta, kdy se zde zpracovalo až sto tisíc kubíků dřeva za rok, letos je to zatím pouze pět tisíc,“ říká Pechoušek

Podle něj je zde navíc zastaralá technologie, která je v provozu čtyřicet let. Každý další rok provozu stojí desítky tisíc korun na opravách a údržbě. „Pořízení nové technologie by přišlo na padesát milionů,“ dodává mluvčí parku.

A to zatím investovat nechtějí. I přeprava dřeva do vzdálenosti více než čtyřicet kilometrů se jim zdá nevýhodná. Správa parku Šumava plánuje některým bývalým zaměstnancům Manipulačního skladu Nová Pec nabídnout, že by udržovali turistické trasy nebo vyřezávali dřeviny. Takovou práci dělali i v době, kdy nebyla ve skladu práce.

autor: Jiří Čondl
Spustit audio