Unikátní panenky mají lidské proporce a opravdový chléb

3. září 2012

V Českých Budějovicích začala v pátek první výstava moderních sběratelských panenek. Některé z nich nebyly v České republice ještě nikdy vystavovány.

Na výstavě v DK Metropol si můžete až do 9. září prohlédnout panenky pěti výrobců společně s doplňky, ručně vytvořenými scénkami i miniaturami. Podle autorky výstavy, Lenky Klimešové, jsou sběratelské panenky charakteristické svou dokonalou nápodobou člověka.

„To jsou panenky, které mohou vypadat, jako že to jsou panenky Barbie, ale to nejsou, protože tyhle panenky dodržují lidské proporce. U nás jsou minimálně k dostání a nikdo je tu nezná. Je to taková prestižní záležitost, a každý, kdo k vám přijde na návštěvu, začne zkoumat, co to je za panenku, protože takovou panenku v životě neviděl,“ říká Klimešová.

Moderní sběratelské panenky ve večerních šatech, v indiánském převleku, u ohně se špekáčky nebo jako prodavačky v cukrárně. To je jen špetka z toho, co můžete na výstavě vidět. Sběratelky si se scénkami opravdu dají práci. Dalamánky, které uvidíte v misce v kuchyni, jsou opravdu upečené z chlebového těsta, tikají tu pravé hodiny a šaty mají ušité podle poslední módy.

Výstava unikátních panenek

Na výstavu sběratelských panenek do českobudějovického Metropolu zamířila i redaktorka Romana Kostohryzová:

autor: Romana Kostohryzová
Spustit audio