V Kvildě otevírají kulturní centrum pro řemeslníky a umělce

21. září 2012

Čtyři roky od vzniku počáteční myšlenky se v obci Kvilda na Prachaticku v těsné blízkosti hranic s Německem otevře česko-německé kulturní centrum.

Občanské sdružení Centrum umění Kvilda, které za tímto účelem vzniklo, získalo od obce objekt bývalého penzionu a finanční prostředky z Programu příhraniční spolupráce Cíl 3.

Podle starosty Václava Vostradovského (STAN) to bylo pro obec výhodné v mnoha směrech. Pro objekt, který byl ve špatném stavu, hledala totiž využití.

„My jsme na tom vydělali nejen prodejem, ale tím, že sem přišli profesionálové, kteří budou ku prospěchu místním i návštěvníkům. Během zkušebního provozu, jsme si vyzkoušeli, co umí. Byli tady tři výtvarná sympozia, knihařské sympozium a fotografický plenér. To jsou věci, které by se měly v náplni objevit i do budoucna. Připravuje se například dřevařské a kovářské sympozium,“ říká Vostradovský.

Budova bude sloužit českým a německým umělcům pro tvůrčí pobyty, sympozia, workshopy. K dispozici tu budou malířské ateliéry, grafická dílna, zkušebny a také knihovna. Výstupem z akcí pak budou výstavy, koncerty i divadelní představení.

Spustit audio