Turistce se na Šumavě podařilo vyfotografovat tři losy najednou. Snímek je velkou raritou

3. říjen 2012

Aleně Raftlové z Libčice nad Vltavou ve středních Čechách se při putování Šumavou podařilo vyfotit najednou tři losy evropské. Jedná se o velice plachá zvířata, která žijí převážně v noci a potkat je v přírodě, je veliká rarita.

Fotografie třech losů je unikát. Nikomu ze zaměstnanců Správy NP a CHKO Šumava se toto ještě nepodařilo.

Alena Raftlová jela v pátek 7. září dopoledne se známými z Nové Pece na Lipno podívat se na Stezku korunami stromů. Těsně za Horní Planou se jí z okénka jedoucího automobilu a přímo u silnice naskytlo neobvyklé představení. Po louce běželi tři losi. „Nikdo ze spolucestujících samozřejmě nevěřil a nechtěli mi zastavit, nakonec se to povedlo a já je vyfotila,“ popisuje.

Losi prý běželi přes louku, asi dvě stě metrů od silnice, a pak zaběhli do lesa. „Bylo to nádherné. Vůbec by mě nenapadlo, že se mi poštěstí něco takového uvidět,“ líčí nevšední několikasekundový zážitek Alena Raftlová.

Podle lesníků Správy Národního parku Šumava měla autorka snímků neobvyklé štěstí. „Vyfotit jednoho losa to je veliká vzácnost. Fotka třech losů, to už je jedinečná rarita,“ říká Adam Jirsa, zaměstnanec Správy NP a CHKO Šumava, který má péči o jelenovitou zvěř na Šumavě na starost.

Fotografie losa fotopastí Správy NP a CHKO Šumava

Los evropský žije na Šumavě zhruba od 70. let minulého století. Pro život si vybral část Šumavy, která je relativně málo turisticky zajímavá, nežije v těch nejnavštěvovanějších lokalitách jako je Modrava nebo Kvilda.

„Žije v jihočeské části Šumavy mezi Lipnem a rakouskou hranicí. Tam turistů ani stálých obyvatel mnoho není. Navíc tam má velmi příhodné biotopy, kterými jsou podmáčené louky, opuštěné vesnice, které zarůstají měkkými dřevinami, jako jsou vrbičky, a ty mu louží jako hlavní zdroj potravy,“ uvádí Josef Majer, referent CHKO Šumava v Horní Plané. „Jen losa uvidět je opravdová vzácnost. Stalo se mi to jen několikrát. Pravidelně ale kontroluji jeho stopy, známky po okusu a trus,“ uvádí Josef Majer.

Los evropský sice původně ve střední Evropě žil, ale v 15. století byl vyhuben. Na Šumavu po zprůchodnění hranic před 20 lety připutoval z Polska a na Šumavu dorazili přes Vysočinu. Na pravém břehu Lipna nyní žije kolem 15 jedinců. Los evropský je největším volně žijícím kopytníkem v Česku. Jde o velmi plaché a obezřetné zvíře, které se pohybuje převážně v noci.

Fotografie losa fotopastí Správy NP a CHKO Šumava

S losem evropským se také mohou setkat návštěvníci Informačního střediska šumavského parku ve Stožci na Prachaticku. Od roku 2009 tu stojí téměř dvoumetrový exponát vycpaného jedince.
V roce 2003 ho srazilo osobní auto u Přední Výtoně na Českokrumlovsku. Zvíře po střetu s automobilem zahynulo.

autor: Jana Matznerová
Spustit audio