Dvě jihočeské stavby postoupily do finále prestižní architektonické soutěže

5. říjen 2012

Dvě jihočeské stavby postupují do česko-slovenského finále architektonické soutěže BEFFA 2012.

BEFFA je zkratka Building Efficiency Awards. V této soutěži odborná porota složená z akademiků, architektů a stavařů oceňuje současné stavební projekty s výjimečnou energetickou, konstrukční a architektonickou hodnotou.

Do soutěže se přihlásilo 141 projektů z České a Slovenské republiky. Ve středu v podvečer v českobudějovické radnici vyhlásili vítěze jihočeského regionálního kola. V kategorii rekonstrukce zvítězila přestavba gotického hradu v Soběslavi na knihovnu.

Podle autora projektu, architekta Jaromíra Kročáka, bylo třeba vyřešit hlavní problém – hrad je vlhký a to je dobře pro jeho zdi. Špatně však pro knihy. Proto je uvnitř hradu uzavřeli do skleněného kontejneru.

Přestavba gotického hradu v Soběslavi na knihovnu už získala cenu nejkrásnější stavba podpořená Regionálním operačním projektem.

V kategorii Rodinné domy zaujal porotu nízkoenergetický dům Villa Atrium, kterou můžete vidět v Litvínovicích u Českých Budějovic. Dům je montovaný z hromadně vyráběných dílů, tzv. prefabrikátů, které ve Vimperku vyrábí firma Barx Constructions. Podle architekta Radka Vopaleckého je tak možné během tří dnů udělat hrubou stavbu.

Na tento typ domu narazíte i v obci Srubec u Českých Budějovic nebo v Písku. V dalších kategoriích: bytové domy a nebytové budovy Jihočeši neuspěli. Ve finálovém kole přibudou další dvě kategorie – studentské projekty a dřevostavby. Do česko-slovenského finále se probojuje jen třetina soutěžících. Vítěze vyhlásí na konci listopadu v Praze.

autor: Jiří Čondl
Spustit audio