Národní park Šumava začal výrazně šetřit. Bojí se omezení pěstební činnosti

17. říjen 2012

Správa NPŠ musí výrazně šetřit. Příští rok bude mít výrazně nižší rozpočet než letos.

Příjmy v posledních letech klesají. Zatímco v roce 2010 to bylo přes 630 milionů korun, letos už jen 330 milionů. Pro příští rok je příspěvek ministerstva životního prostředí nižší o 10 procent.

Navíc klesá příjem z těžby dřeva. Kvůli kůrovcové kalamitě padlo letos o 160 tisíc kubických metrů méně oproti loňsku. Vedení parku muselo letos propustit také už 32 zaměstnanců, z nichž poslední odešli ke konci září.

Podle ředitele parku Jiřího Mánka jsou v tuto chvíli zastaveny všechny investice. Výrazně zeštíhlí také vozový park. Do služebních aut budou navíc instalovány GPS, protože údajně docházelo i k černým jízdám.

„Pokud by to škrtání pokračovalo dále, tak budeme rušit některé činnosti. Pravděpodobně by se to týkalo pěstební činnosti, na které si zakládáme, protože je třeba postupnými kroky nahrazovat smrkovou monokulturu žádoucími dřevinami jako jsou jedle a buk. Pokud by nám to nedostatek financí znemožňoval, tak bychom naráželi na podstatu naší péče o šumavskou přírodu. Sazenice si pěstujeme sami v našich školkách, tuto částku ještě pokryjeme, ale potom je třeba sazenice vysazovat do lesa a na to bychom pravděpodobně už neměli prostředky,“ říká Mánek.

Spustit audio