Drogově závislým budou v budějovické sociálně vyloučené oblasti pomáhat streetworkeři

12. listopad 2012

V sociálně vyloučené oblasti na Vrbenské ulici v Českých Budějovicích, kde žijí převážně Romové, bude v rámci pilotního projektu městské charity pracovat i Jihočeský streetwork prevent.

Kromě jiných má tato komunita totiž problém i s drogami. Jak říká vedoucí streetworku Kamil Podzimek, činnost bude podobná jako v oblasti Palackého náměstí, kde funguje už několik let nízkoprahové centrum VIP nebo na Okružní.

„Budeme se snažit docházet a předávat tamním dětem informace o nebezpečí návykových látek a kontaktovat problematické uživatale, kteří tam jsou, a nabízet jim odborné služby. Na školách je prevence málo, tak se snažíme dělat ji v terénu a díky tomu můžeme proniknout do té komunity a můžeme v ní dále působit. Spolupráce byla hodnocena Národním monitorovacím střediskem pro drogy a drogovou závislost jako jedna z efektivních v České republice,“ uvedl Podzimek.

Pracovníci Charity mají v bytovém domě na Vrbenské v Českých Budějovicích nově vyčleněn prostor, kde budou v určitých hodinách k zastižení. I mimo ně by tu ale měli pomáhat řešit problémy sociálně slabých obyvatel s bydlením, dluhy, prací a dětmi, jejich vzděláváním i zábavou.

Spustit audio