V Německu je podnikání lehčí, říkají čeští skláři. Své sklo dovážejí i do Česka

9. leden 2013

Čeští umělečtí skláři odcházejí do zahraničí a do Čech už raději jen prodávají. Podnikání v Česku je pro ně tak složité, že je lepší se usadit třeba v Německu. Je to blízko, živnost si tam založíte za pár eur a za pár dnů a ještě za svoji práci dostanete víc peněz. S tímhle šli za hranici i dva jihočeští skláři, kteří bydlí na české straně Šumavy, ale huť si postavili v Německu.

"Švintlich se to jmenuje, je to taková mistička s vlnkama. Tuhle techniku zná jen málo lidí na světě,“ ukazují s jistou nostalgií Václav Sobotka a Pavel Filo skleněnou misku na nožičce, právě s ní v Německu začínali.

Dnes už toho umějí mnohem více. V huti o velikosti tanečního sálu se třpytí stovky výrobků - vánoční dekorace, svícny, šperky, ale také autorský design.

„Devadesát procent toho, co tu vidíte, je náš výmysl, pro nás je konkurence Čína, proto děláme vše originály, děláme pořád nové věci, aby se sem lidi vraceli a viděli, co děláme my, lenorský skláři.“

Oba se vyučili v jihočeském Chlumu u Třeboně a začali ve sklárně v Lenoře. Ve dvaceti ale dostali šanci v Německu. Tam je lákala jistější práce, prestiž, ale také peníze.

„Díky tomu, že jsme uměli všechno, tak jsme se zapracovali a mnohdy jsme byli lepší než oni.“

Dva skláři ze Šumavy dojíždějí do Německa každý den. Hodinu tam, hodinu zpátky. Dnes už ale nejsou zaměstnanci, naopak majitelé. Sklárnu založili v příhraničním městečku Mauth před čtyřmi lety, paradoxně v době ekonomické krize.

„Ten první rok byl šíleně těžkej, pak v roce 2010 se to začalo zase zvedat. Jenom postavit tu pec stojí půl milionu. A co jsme měli, všechno jsme vrazili do firmy. Nejsme milionáři, to v žádném případě, ale uživíme se a děláme to, co nás baví.“

„My jsme přišli na obecní úřad, zaplatili jsme 15 eur, dostali jsme živnostenský list a tohle jsme otevřeli. Kdežto naši kamarádi v Čechách neměli ani po roce nic. My jsme tady přišli na Obecní úřad a za týden jsme mohli dělat.“

Aby zůstali originální a uspěli v tvrdé konkurenci, dělají zakázky jen do sta kusů. Žádná sériová tovární výroba jako v Číně. Kupci to dokážou ocenit, a tak práce šumavských sklářů putuje z Německa do celého světa.

Jenom stavba pece stála české skláře půl miliónu

„Máme zboží v Austrálii, Americe, Číně, Evropa celá, Aljaška. Vyrábíme i pro Česko. Budějovice, Praha, Liberec, pro nás je to obrovská pocta. „

Výrobky z Německa jsou asi o pětinu dražší, než když by je Václav Sobotka a Pavel Fila vyráběli v Česku a to kvůli dražším energiím. Přesto se jim daří a příští rok chtějí koupit halu, kterou mají zatím jen v pronájmu. A pokud se dílo podaří, splní si i malý sen - v šumavské Lenoře otevřou alespoň malou ukázkovou pec.

autor: Romana Kostohryzová
Spustit audio