Každý víkend budou moci turisté projíždět Modravsko na voze taženém koňmi

4. září 2013

Správa NP a CHKO Šumava pořádá od první neděle v září tematické výlety ve voze taženém koňmi.

Koně přes týden přibližují dřevo v šumavských lesích, přes víkend budou vozit turisty, kteří díky tomu pochopí význam koňské síly pro zdravý les. Práce kočího tak má další rozměr – bude zajišťovat osvětu i zábavu pro turisty, kteří na Šumavu dorazí.

Správa parku se tak vrací k zažitým šumavským tradicím, které kvůli vysoké těžbě dřeva a využívání těžké techniky a harvestorů z parku v minulých letech vymizely. „Koně, živého tvora, na Šumavě v minulých letech nahradila těžká technika. To ale není na území národního parku vůbec dobře. Lidé s koňmi soužili na Šumavě celá staletí a my se proto snažíme vracet k zažitým tradicím,“ uvádí Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava a iniciátor celého projektu.

Startovat se bude vždy z Modravy v 10 hodin. Ideálně přímo ze stájí, kde si výletníci prohlédnou i to, jak se koně zapřahají. Jeden výlet potrvá zhruba 1,5 hodiny. Kočí se s vozem během dne několikrát otočí. Končit bude zhruba v 16 hodin. Na vůz se vejde maximálně 5 lidí. Dospělý zaplatí za výlet 150 korun, děti do deseti let mohou jet zadarmo.

„Využití chladnokrevných koní je nejekologičtější a k přírodě nejšetrnější způsob soustřeďování vytěženého dříví v lese. Lesní porost nezničí nevhodná těžká mechanizace. Když koně, kteří pracují v týdnu, budou o víkendech pracovat pro turisty, tak bude jejich potenciál využitý na maximum. Navíc se veřejnost o koních na Šumavě dozví všechny zajímavé informace,“ doplňuje ředitel Mánek.

autoři: Pavel Pechoušek , Jana Matznerová
Spustit audio