Jeleni z české části Šumavy do Německa nechodí. Příčinou je železná opona

24. leden 2014

Správa Národního parku Šumava vyhodnotila projekt telemetrie jelenovité zvěře na území Národního parku Šumava.

„Rozsáhlý a mnohaletý projekt, který na Šumavě trval od roku 2005 do roku 2011, se zabýval studiem pohybu, aktivity a chování jelenovitých žijících na území Národního parku Šumava,“ vysvětluje Pavel Šustr, který je bývalým vedoucím telemetry týmu Správy NP a CHKO Šumava.

Jedním z výstupů telemetrického sledování tří druhů jelenovitých – jelena evropského, srnce obecného a losa evropského na Šumavě je i zbrusu nová kniha Jelenovití na Šumavě.

„Prostor pro velká zvířata, zejména savce, v Evropě ubývá. Šumava společně se sousedním Bavorským lesem představuje jedno z posledních území ve střední Evropě, kde ještě zůstalo místo pro velká zvířata, která zde dokáží přežít, najít zde dostatek prostoru pro potravní nároky i jiné aktivity a kde jejich počty jsou dostatečné k dalšímu udržení populace," napsal Pavel Šustr v úvodu nové knihy.

Celoroční sledování, kdy měla zvířata na krku upevněné speciální obojky, umožnilo načerpat detailní informace o životě jelenovitých během celého roku.

Jelenovité dědictví komunismu
Zajímavostí je rozhodně fakt, že jeleni z německé i české strany hranice zachovávají původní návyky svých rodičů. „Jeleni na české straně Šumavy chodí přesně do míst, kde dříve stály dráty, které byly před státní hranicí. Stejně je to s německými,“ popisuje Pavel Šustr.

Pavel Šustr se svojí novou knihou Jelenovití na Šumavě

V praxi to znamená, že němečtí jeleni chodí na pastvu do našeho vnitrozemí, ti čeští do Německa ale nikdy nepřijdou. Protože dráty označující naší státní hranici byly daleko před ní.

Knihu Jelenovití na Šumavě vydala Správa NP a CHKO Šumava. Kniha je za cenu 240 korun v prodeji na informačních střediscích parku a knebo na webových stránkách parku.


ZAJÍMAVOSTI:
Jelen evropský
na Šumavě potřebuje teritorium v průměru 60 kilometrů čtverečních.
Srnec obecný potřebuje ke svému životu na Šumavě výrazně menší území než jelen, řádově jednotky kilometrů čtverečních. Občas ale podniká dálkové přesuny za účelem hledání nových teritorií, nejdelší zaznamenaný přesun sledovaného srnce měl přes 60 kilometrů.
Vzhledem k úplnému vymizení třeboňské populace losa evropského je ta šumavská dosud posledním zbytkem tohoto druhu v České republice.
Zajímavé prvenství si připsal jelen Radek, který v době říje, došel kvůli lani nejdelší úsek. Jednalo se o vzdálenost mezi Strážným a Smrčinou.

autoři: Jana Matznerová , Pavel Pechoušek
Spustit audio