Hrdinou Labutího jezera se v Jihočeském divadle stal muž

28. březen 2015

Moderní pojetí klasického baletu slibuje režisér a choreograf Attila Egerházi v představení Labutí jezero, které soubor Jihočeského divadla uvádí od března. V jeho úpravě se vše točí kolem Siegfrieda. Ten není rozmazleným princem, ale mužem poznamenaným výchovou své despotické matky.

Podle dirigenta Maria de Rose lidé uslyší klasického Čajkovského s moderními prvky. „Tradiční verze to je i není. Snažím se dělat hudbu ve spojení s tím, co se děje na scéně. Střídám dynamiku a kladu důrazy tak, aby se orchestr propojil s baletem,“ řekl.

Režisér a choreograf Attila Egerházi se zaměřil na postavu prince Siegfrieda, ve srovnání s tradičním Labutím jezerem jde o zcela odlišný pohled. „V podstatě je to o boji zla a dobra, krásy a ošklivosti, Odetty a Odilie, té černé a bílé labutě. Já se ale více než na ně koncentruji na postavu Siegfrieda, který v mém pojetí bojuje sám se sebou,“ vysvětlil Attila Egerházi.

Baletní inscenaci Labutí jezero hraje Jihočeské divadlo v DK Metropol v Českých Budějovicích.

Hlavní roli tančí Viktor Svidró v alternaci se Zdeňkem Mládkem. Viktor Svidró připomíná, že v této inscenaci je nejen tanečníkem, ale také hercem. „Je to zajímavá a náročná role. Od začátku do konce jsem na jevišti a je to velmi těžké, jak fyzicky, tak psychicky,“ doplnil.

Balet Jihočeského divadla uvádí Labutí jezero na jevišti DK Metropol v Českých Budějovicích. Nejbližší reprízy jsou 2. a 14. dubna. Chystá se také verze pro otáčivé hlediště v Českých Budějovicích.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio