Budějovice chtějí bojovat proti neukázněným řidičům

16. prosinec 2004

Města České Budějovice, Olomouc a Plzeň, již mají dost neukázněných řidičů, kteří překračují v ulicích rychlost, projíždějí křižovatky na červenou a ohrožují chodce a ostatní řidiče. Společně se jim chystají vyhlásit boj. Pomoci jim v tom mají radary, které budou měřit rychlost na kritických místech ve městech, uvedl v jihočeské příloze deník Právo.

"Jednali jsme v Plzni s kolegy několika dalších měst a zástupci firmy Czech Radar o tom, jak piráty silnic co nejcitelněji za jejich prohřešky postihovat," přiblížil obsah záměru náměstek českobudějovického primátora Juraj Thoma. "Na základě smlouvy měříme rychlost vozidel v lokalitách, které si město či obec samy určí a poté jim předáme výsledky měření. Disponujeme všemi potřebnými certifikáty k tomu, abychom činnost mohli provádět a předávat důkazy, které slouží ve správním řízení k postihu provinilců," upřesnil ředitel společnosti Czech Radar Milan Bednář.

Město České Budějovice ve spolupráci s policií již vytipovalo deset míst, kam by se dala umístit zařízení, která by měřila rychlost a sledovala průjezdy křižovatkami na červenou. "Kdyby úspěšnost vymožených přestupků byla mezi 30 až 40 procenty, tak se projekt financuje sám a dokonce dosáhneme i drobného ekonomického profitu. Takto získané prostředky bychom mohli použít na nějaká pasivní dopravně-bezpečnostní opatření či na vylepšení technického zázemí městské policie," uvedl Thoma. Radnice hledá veškeré možnosti, jak dopravní situaci v krajském městě zlepšit. Je zastáncem vzniku společného pilotního projektu, který by se mohl stát příkladem pro další města a obce, jak postupovat proti řidičům, kteří nedodržují dopravní předpisy, připomíná Právo.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio