Lidé dál bojují proti výstavbě u Rudolfovského potoka. Údolí prozkoumají biologové

27. duben 2015

Boj o nedotčenou přírodu v údolí Rudolfovského potoka nedaleko Českých Budějovic pokračuje. Členové sdružení Náš domov chtějí zabránit plánované výstavbě, a proto provedou několikaměsíční biologický průzkum, který vyhodnotí odborníci.

„Budou se používat například pasti na hmyz, fotografovat některé zajímavé druhy a potom vznikne závěrečná zpráva, která celý výzkum shrne. Rozhodně chceme mít argumenty pro to, aby údolí zůstalo v současném stavu bez zástavby,“ uvedl ekolog Jiří Řehounek.

Vlastníci pozemků a obec Jivno chtějí okolo Rudolfovského potoka stavět rekreační objekty a vodní nádrž. Když se o tom dozvěděli obyvatelé, sepsali petici za vytvoření přírodního parku. To se sice nestalo, ale budějovický magistrát loni zaregistroval významný krajinný prvek Rudolfovský lom okolo pěti hektarů, což mělo území chránit.

Vlastníci pozemků i obec se proti registraci odvolali krajskému úřadu. Ten rozhodnutí magistrátu potvrdil. S tím se vlastníci nespokojili a podali žalobu k soudu.

Zatímco u Krajského soudu v Českých Budějovicích leží stále žaloba proti potvrzení registrace významného krajinného prvku Rudolfovský lom, členové občanského sdružení Náš domov tedy chtějí provést podrobnější biologický průzkum místa.

V údolí je již dnes potvrzen výskyt mnoha chráněných a ohrožených druhů živočichů a rostlin, existuje však pouze jeho orientační průzkum, který vloni vypracoval na žádost Našeho domova Alois Pavlíčko a potvrdil v něm význam území pro ochranu přírody.

Letošní dlouhodobější průzkum potrvá od konce dubna do září. Budou se na něm podílet hlavně místní obyvatelé. Fotografie a záznamy o výskytu rostlin a živočichů poté předají odborníkům, kteří je vyhodnotí a předají orgánům státní správy jako další důkazní materiál.

autor: hoch
Spustit audio