Návrh na omezení pravomocí je osobní msta, řekl prezident v Táboře

3. červen 2015

Poslední den své návštěvy v jižních Čechách trávil prezident Miloš Zeman na Táborsku. Dopoledne navštívil společnost Kovosvit MAS v Sezimově Ústí. Zde se setkal s vedením i zaměstnanci.

„Pan prezident vyjádřil několik zajímavých a podnětných názorů. Nejvíce se mi líbilo jeho srovnání podniků, že některé jsou baťovské a některé kožené,“ řekla Marie Tomková, která ve společnosti pracuje jako referentka.

Závěrečná zastávka prezidentské kolony v jižních Čechách byla v Táboře. Na náměstí T.G. Masaryka se uskutečnilo setkání s obyvateli. Čekaly tu zhruba tři stovky příznivců a několik odpůrců. Prezident diskutoval například o kvótách na uprchlíky. Řekl, že by Česká republika měla přijímat jenom politické, nikoli ekonomické uprchlíky.

„Vyjádřil se také k návrhu zákona na omezení prezidentských pravomocí, který dnes schválila vláda. Miloš Zeman označil návrh za osobní mstu. Také nechápe, proč by měl přímo zvolený prezident mít menší pravomoci, než prezident zvolený parlamentem,“ hlásil z místa reportér Českého rozhlasu Martin Pokorný.

Na závěr své cesty po jižních Čechách se prezident v Táboře podepsal do pamětní knihy a dekoroval prapor města. Poskytl také exkluzivní rozhovor Českému rozhlasu. Reportérovi Janu Kopřivovi nejprve řekl, jak hodnotí návštěvu Jihočeského kraje:

autoři: Jan Kopřiva , Martin Pokorný , Romana Lehmannová , Andrea Poláková
Spustit audio