Lucie Leišová, která plave Vltavou z Budějovic do Prahy, překročila hranici kraje

27. červenec 2015

Už pátý den v kuse tráví dvacetiletá Lucie Leišová v řece Vltavě. Pokořitelka Gibraltarského průlivu chce benefiční plavbou z Budějovic do Prahy získat peníze pro vozíčkáře Radka prostřednictvím konta Bariéry.

Pro úspěch je podle Lucie důležitá životospráva. „Protože plavu každý den, snažím se mezi tím hodně odpočívat a spát. Také hodně jím proteinové tyčinky a iontové nápoje,“ prozradila.

V sobotu byla plavkyně v Hněvkovicích. První dva dny své cesty ale nehodnotila moc pozitivně. „Start v Budějovicích byl skvělý, přišlo hodně lidí, ale potom ta samotná plavba nic moc. Překvapilo mě, jak je voda zelená, a moc to neteče, takže romantika to zatím úplně není,“ řekla.

Po celou dobu má s sebou doprovodný tým na člunu. Honza a Vojta mají za úkol podávat pití a občerstvení, ale hlavně povzbuzovat. „Myslíme, že to zvládne v pohodě. Vždycky dokázala to, co chtěla,“ shodují se.

Náročným sportovním výkonem chce Lucie Leišová pomoci dobré věci. Během její plavby se přes nadaci Konto Bariéry vybírají peníze na nákup speciálního kola pro vozíčkáře Radka. Potřeba je téměř dvě stě tisíc korun.

Lucie Leišová vyrazila ve čtvrtek 23. července z Lannovy loděnice v Českých Budějovicích. V pondělí již byla na Orlíku a opouští tak Jihočeský kraj. Do Prahy má připlavat v sobotu.

autor: pfr
Spustit audio