Muzeum Jindřichohradecka ukazuje středověké kachle s draky i opravdový unikát

18. srpen 2015

Muzea Jindřichohradecka v bývalém jezuitském semináři na Balbínově náměstí otevřelo novou výstavu, která se věnuje umění mistrů kamnářů. Na přelomu 13. a 14. století totiž lidé vyměnili otevřený oheň ve svých příbytcích za kachlová kamna.

Podle Jaroslava Jiříka z Prácheňského muzea nebyla kachlová kamna dominantou jen hradů a zámků. „Kachle se objevují v archeologických nálezech i z různých venkovských sídel. Je to možná i tím, že se už v pozdním středověku používaly kachle z již zničených otopných těles z měst nebo hradů. Dále se setkáváme s tím, že v prostších venkovských usedlostech se používala kamna repasovaná,“ uvedl.

Motivy, které mistři kamnáři na kachle používali, byly často inspirované náboženstvím. „Mimo náboženských motivů jsou velice časté společenské motivy, například zásnuby, dále se objevují fantaskní zvířata, draci, gryfové, pak architektonické motivy a různé erby a rodové znaky,“ doplňuje Jaroslav Jiřík.

Podařilo se najít i kachle s motivem znaku Pánů z Hradce. „V roce 1483 byl městský znak povýšen o královské iniciály. Máme tam dva královské české lvy, kteří drží pětilistou vítkovskou růži, a toto se výjimečně objevuje i na motivu kachlů. Exponát, který tu vystavujeme je opravdu unikátem. Pochází z archeologického nálezu ze zámku v Jindřichově Hradci a kromě něj známe jen jeden podobný, který je ve sbírkách muzea v Českých Budějovicích,“ říká archeolog Muzea Jindřichohradecka Vladislav Burian.

Kachle ze zámku v Jindřichově Hradci, hradu Landštejna a měšťanského domu ve Slavonicích budou v Muzeu Jindřichohradecka k vidění do 27. září.

autor: hoch
Spustit audio