Příští rok začnou průzkumy lokalit pro úložiště jaderného odpadu

26. říjen 2015

Česká republika je zase o něco blíž stavbě úložiště jaderného odpadu. Správa úložišť už se vypořádala se všemi námitkami obcí v jednotlivých vytipovaných lokalitách, a tak prvním průzkumům nic nebrání. Začít by měly příští rok.

I proto odborníci zamířili za lidmi, kterých se stavba týká, a vysvětlují jim, jak budou průzkumy vypadat. Minulý týden mluvili s obyvateli lokality Čihadlo na Jindřichohradecku.

Možnosti promluvit si s odborníky využilo v Deštné několik desítek lidí. S geofyziky hovořili například o mapování a průzkumech. „Povrchový průzkum zjišťuje vlastnosti prostředí pod námi tak, že všechny přístroje jsou na povrchu, žádné vrty, kopání a podobně,“ reagoval geolog na jednu z otázek.

Pro stavbu úložiště jaderného odpadu je v tuto chvíli v České republice vytipováno sedm lokalit. „Na těchto místech chceme během příštího roku provést povrchová měření tak, abychom mohli do konce roku 2017 zredukovat počet lokalit a maximálně na čtyřech z nich podat žádosti o další průzkumy,“ doplnil Jiří Slovák, ředitel Správy úložišť radioaktivních odpadů.

autor: hoch
Spustit audio