V Malém divadle v Budějovicích ožívá Frankensteinovo monstrum

4. listopad 2015

Malé divadlo v Českých Budějovicích uvádí první dílo sci-fi literatury na světě. Režiséři Janek Lesák a Tomsa Legierski převedli na divadelní prkna horor Frankenstein na motivy románu Mary Shelleyové. Představení, ve kterém se objeví obří loutka, má přilákat hlavně mládež.

„Frankenstein udělá průšvih, jenže ho nechce řešit, ale ututlat. Myslíme si, že právě toto téma by mohlo být zajímavé pro teenagery. Každý z nás dělá průšvihy a my chceme ukázat, že když je člověk neřeší, je to pak ještě horší,“ říká režisér Tomsa Legierski.

Tvůrci se snažili příběh ztvárnit jinak než ve známých filmech a různých divadelních představeních. V jejich verzi proto v roli monstra vystupuje obří loutka, kterou vodí čtyři herci. „Nejtěžší je s loutkou chodit a to, že váží dvanáct kilo. Máme co dělat,“ shodují se.

Kromě loutkoherců v představení také vystupují členové operního a baletního souboru Jihočeského divadla. Podle uměleckého šéfa Malého divadla Petra Haška by také Frankenstein měl přilákat méně častou diváckou cílovou skupinu „Je to určené pro diváky starší třinácti let. Každý rok uvedeme jednu inscenaci pro věkovou kategorii od třinácti do osmnácti let, protože jsme se zapojili do projektu a snažíme se rozšířit repertoár i na starší diváky,“ říká.

Spustit audio