Chtěli se dostat do Svaté země, 267 z nich nepřežilo. Jihočeské divadlo uvádí Archu naděje

17. prosinec 2015

Měli doplout do Svaté země a začít nový život. Místo toho skončila strastiplná cesta z Protektorátu Čechy a Morava pro 267 Židů smrtí. Na motivy deníku jednoho z cestujících, který potopení lodi Patria u břehů Haify přežil, napsal divadelní hru Martin Vačkář.

Deník mu přibližně před patnácti lety přinesl Tomáš Töpfer, který chtěl příběh českých Židů přenést na divadelní jeviště. K dramatizaci ale došlo až po dlouhých letech na půdě Jihočeského divadla v Českých Budějovicích pod režijním vedením Jany Kališové. Jihočeská scéna hru uvádí pod názvem Archa naděje.

Z mnoha událostí zapsaných a také zakreslených v deníku jich vybral autor hry Martin Vačkář jen několik tak, aby vystihly situaci, v níž se Židé ocitli. „Tento deník popisuje strastiplnou cestu z Vídně až do Haify. Na přeplněné lodi dochází palivo, voda, lidé najednou propadají strašlivé panice,“ přibližuje.

Podle deníku byli ale na palubě také muzikanti s nástroji, kteří začali skupinu bavit a rozptylovat. Hudba proto často zní i v inscenaci. Část hudby je předtočená s orchestrem opery Jihočeského divadla, ale většinu písní i hudebních doprovodů na jevišti zpívají a hrají sami herci.

Hudbu pro Archu naděje složil Aleš Březina. „I když jsem napsal hudbu k třiceti filmům, dovolím si říci, že tohle je unikátní. Vzniklo něco, co není ani činohra, ani muzikál. A nezní jen smutná hudba. Nejsou to dvě hodiny čekání na smrt, je to o životě, lidé se tam veselí, uskuteční se jedna svatba, objevují se i velmi veselé situace,“ říká.

Na scéně je přes třicet herců. Všichni na palubě lodi, jeden vedle druhého, nemají soukromí, nemohou se ani projít. Zajímavá je i práce se světlem, připomíná zdlouhavé plynutí času na lodi, ale také navozuje pocit neskutečného horka, před kterým se nedalo schovat.

I když deník čekal na dramatizaci několik let, je podle režisérky Jany Kališové uvedení hry právě v této době víc než aktuální. „Téma emigrantů je dnes živé a dostává to úplně jiné konotace. O to je to možná zajímavější,“ komentuje.

Mezi Židy na lodi Patria byl i Bedřich Popper z českobudějovické židovské komunity. Ten dokonce katastrofu přežil a zmínil se o ní ve svých pamětech. A tak čerpali tvůrci divadelní inscenace i z jeho vzpomínek.

Archa naděje připomíná příběh Židů, kteří se chtěli na lodi Patria dostat do Svaté země. Loď se potopila u břehů Haify

Archa naděje má premiéru v pátek 18. prosince od 19 hodin v historické budově Jihočeského divadla. V hlavních rolích se objeví Tereza Vítů, Michael Vykus, Jiří Untermüller nebo hostující Roman Štolpa.

O unikátním projektu Archa naděje hovořila ve vysílání Českého rozhlasu České Budějovice také dramaturgyně divadla Olga Šubrtová. Rozhovor si můžete poslechnout ZDE.
autor: Romana Lehmannová
Spustit audio