Jihočeská univerzita ukáže své laboratoře i ovce a rypoše

14. leden 2016

Den otevřených dveří pořádá v pátek 15. ledna Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Zájemci mohou navštívit všech osm fakult, kde se dozví podrobnosti o nabízených oborech a prohlédnou si zázemí. Do jednotlivých budov školy je možné přijít od 9 do 15 hodin.

„Loni navštívilo univerzitu asi tři a půl tisíce zájemců. Den otevřených dveří vnímáme nejen jako akci, které informuje o tom, co a kde je možné studovat, ale chceme návštěvníkům něco zajímavého ukázat a také je pobavit. Fakulty proto připravily pestrý doprovodný program plný praktických ukázek, her a přednášek,“ upřesňuje Miroslav Papáček, prorektor pro studium Jihočeské univerzity.

Fakulta Ekonomická, Filozofická, Přírodovědecká, Rybářství a ochrany vod a Zemědělská se představí v kampusu ve Čtyřech DVorech, Teologická fakulta ve svém sídle v Kněžské ulici, Pedagogická fakulta v budově v Jeronýmově ulici a Zdravotně sociální fakulta na pracovištích v ulici U Výstaviště a J. Boreckého.

Z programu jednotlivých fakult

Ekonomická fakulta – zájemci se převtělí do manažera supermarketu a vyzkouší si jeho práci. Budou objednávat zboží, vybírat sortiment, rozhodovat o tom, jaký výrobek nabídnout za akční ceny.

Filozofická fakulta nabízí komentovanou prohlídku laboratoří archeologického ústavu, kde se lidé seznámí s prací archeologa. Uvidí také pravěkou keramiku či kovové předměty a mince.

Pedagogická fakulta – na katedře geografie si zájemci prohlédnou modely zeměkoule a planetek, podrobné mapy světadílů a různé pomůcky používané při výuce.

Přírodovědecká fakulta ukáže svá zvířata, například hady nebo podzemních afrických hlodavce – rypoše. Pro technicky zaměřené návštěvníky jsou připraveny dnes stále oblíbenější drony. Fakulta nabídne také přednášky o výzkumu na Špicberkách nebo oddělení forenzní vědy.

Fakulta rybářství a ochrany vod vystaví rybí preparáty a pomůcky používané při výuce. Návštěvníci budou moci ochutnat rybí speciality a získat rady, jak zpracovávat ryby.

Teologická fakulta připravila netradiční prohlídku zázemím fakulty pomocí stále využívanějšího QR kódu. Ten si návštěvník načte přes svůj mobil a na telefonu se mu zobrazí text s informacemi. Na trase zavítá například do biblické dílny nebo fakultní kaple.

Zdravotně sociální fakulta nabídne praktické rady týkající se správné životosprávy. Návštěvníci si budou moci prohlédnout i učebnu přebudovanou na nemocniční pokoj s potřebným vybavením včetně figurín a pomůcek.

Zemědělská fakulta – milovníci zvířat mohou navštívit školní statek a prohlédnout si zde chovaná zvířata, například původní českou červinku, přeštické černostrakaté prase, šumavskou ovci či koně slezského norika.

Kromě zázemí fakult se veřejnosti otevře také Akademická knihovna v kampusu. Komentované prohlídky začínají v 10 a 12 hodin.

Spustit audio