José Cura se potřetí vrací na jih Čech. Tentokrát se představí jako skladatel a dirigent

9. březen 2016

Argentinský zpěvák José Cura opět spolupracuje s orchestrem Jihočeského divadla. V Českých Budějovicích se v současnosti připravují na dva koncerty nazvané Hudba srdce. V katedrále svatého Mikuláše zazní dva Magnificaty - od Johana Sebastiana Bacha a také od Josého Cury.

„Napsal jsem to v roce 1988, když mi bylo pětadvacet. Napsal jsem to proto, že na přelomu let 1986 a 1987 byla moje žena dvakrát těhotná a dvakrát potratila. V roce 1988 znovu otěhotněla a tentokrát to vyšlo, narodilo se nám dítě. Magnificatem jsem vyjádřil radost, že se to povedlo,“ vysvětluje okolnosti vzniku díla argentinský zpěvák, dirigent a skladatel José Cura.

Právě on sám přišel před dvěma lety s myšlenkou uvést tuto skladbu i v Českých Budějovicích. Na tento okamžik vzpomíná ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek: „V roce 2014 jsme uvedli koncert Hudba duše, který se skládal ze skladeb Josého Cury a Mozartova Requiem. Byli prvním divadlem, které uvedlo skladbu Josého Cury a on byl tak nadšený, že jsme se domluvili na další spolupráci.“

José Cura v těchto dnech studuje osobně Magnificat s orchestrem Jihočeského divadla. Za dirigentským pultem vystřídal šéfdirigenta Mária de Rose. Jeho dojmy ze spolupráce s tímto hudebním tělesem jsou velmi pozitivní.

„Při první zkoušce byli všichni hudebníci velmi nervózní. Ale byla to taková hezká nervozita, protože chtěli vydat ze sebe to nejlepší a dokázat mi, že jsou dobří díky svému šéfdirigentovi Máriovi. Když to z nich po půl hodině spadlo, tak začala znít opravdu krásná hudba. Mým úkolem není zajistit, aby hráli dobře. Oni už dobře hrají. Mým úkolem je inspirovat, aby jejich výkon získal novou, jinou energii,“ komentuje José Cura.

Orchestr Jihočeského divadla zahraje Curův i Bachův Magnificat pod taktovkou Josého Curry v českobudějovické katedrále sv. Mikuláše 11. a 12. března od 20 hodin.

Spustit audio