Třináct rodin z Kaplice má uprostřed sídliště komunitní kompostér

10. březen 2016

Třetinu veškerého odpadu v popelnicích tvoří podle Hnutí Duha bioodpad. Ten by se přitom klidně mohl kompostovat a dál využít. Pokud ale skončí v popelnici, vozí se na skládky nebo do spaloven.

Pro lidi, kteří bydlí v panelových, je však třídění bioodpadu poměrně obtížné. Města dávají na sídliště kontejnery na bioodpad jen výjimečně. Proto se lidé v Kaplici rozhodli, že vyzkouší takzvaný komunitní kompostér.

„Je to velká nádoba z recyklovaného plastu, kam lidé dávají bioodpad. Má protizápachový filtr, ale zároveň jsme ho samozřejmě umístili tak, aby nebyl pod okny. Kompostér stojí na štěrkovém podloží, takže se do něj z půdy dostanou žížaly a další živočichové,“ popisuje Růžena Šandová z Hnutí Duha.

Název komunitní kompostér odkazuje na to, že je určen komunitě lidí, která souhlasí s tříděním bioodpadu. Patří mezi ně Petra Karasová. „Zrovna v papírovém pytlíku vyhazuji slupky od cibule a kuchyňské zbytky. Do kompostéru se může také dát třeba vylouhovaný čajový sáček, kávová sedlina nebo i lidské vlasy,“ ukazuje.

„Je to prostě způsob, jak dobře využít odpad, který by jinak skončil na skládce. Potom si z toho určitě vezmu nějaký kompost na zahrádku,“ dodává Petra Karasová. Doma má na bioodpad speciální odvětrávaný koš se sáčky z kukuřičného škrobu nebo recyklovaného papíru.

Komunitní kompostér na sídlišti je zamčený, aby do něj ostatní neházeli odpad, který tam nepatří, Kdo má zájem se k třídění bioodpadu připojit, dostane klíč. Kompostér koupilo lidem město, stál přibližně dvacet tisíc korun.

Už brzy bude z bioodpadu kompost, který můžou lidé použít při sázení květin
autor: Romana Lehmannová
Spustit audio