Česká pošta zavírá své pobočky, pro balíčky budou lidé chodit na úřady a do obchodů

13. březen 2016

Česká pošta zavře do roku 2025 čtyři pětiny svých kamenných poboček. Nahradit by je měly takzvané pobočky Pošta Partner. Změny se dotknou i Jihočeského kraje. V některých obcích jsou na spadnutí, jinde už je mají za sebou.

Jako Pošta Partner už funguje například obchod v Popelíně. Lidé si sem chodí pro dopisy nebo balíčky. Je mezi nimi například Lucie Kováčová. „Vzhledem k tomu, že nejsem doma v době, kdy jezdí pošta, tak tohle je pro mě jediná šance a veliká služba,“ říká.

Obchod v Popelíně není plnohodnotnou náhradou pošty, ale funguje jako výdejní místo. „Lidé si tu mohou vyzvednout nedoručené zásilky jako balíčky nebo doporučené dopisy,“ vysvětluje vedoucí prodejny Ludmila Hesová.

Výdejní místo v obchodě funguje už pátým rokem. „Pošta v závěru svého působení v kamenné pobočce měla otevřeno jen dvě hodiny denně, a to ještě v době, kterou pracující člověk dojíždějící mimo Popelín nemá šanci stihnout,“ říká Tomáš Zaňák, starosta obce, která byla zahrnuta už do první fáze restrukturalizace služeb České pošty.

Od listopadu se do projektu Pošta Partner zapojila také Dešná u Dačic. Nově tam pro dopisy a balíky chodí lidé na obecní úřad. „Na můj vkus se permanentně zhoršovala úroveň pošty a jsem přesvědčen, že u nás je kvalita lepší,“ říká starosta Alois Adam.

Jako poštovní úřad tak slouží nově vybavená místnosti, kde je kromě poštovní přepážky i úřední počítač. „Když tu zrovna není žádný klient pro poštovní zásilky, tak si děláme zase svou práci,“ popisuje úřednice Miroslava Veselá.

Na obecním úřadě v Dešné si mohou lidé poslat nebo vyzvednout dopisy, balíky, poštovní poukázky nebo koupit známky. A službu si podle Miroslavy Veselé oblíbili. „Pošta měla otevřeno patnáct hodin, my dvacet. Lidé jsou spokojení,“ říká.

Právě zvýšený počet hodin pro veřejnost je jednou z podmínek, které pošta svým partnerům určuje. „Máme stanovený určitý minimální počet hodin, který musí být dodržen. Na druhou stanu, pokud obec nebo obchod chce hodin ještě více, dostává finanční odměnu,“ potvrdil mluvčí státního podniku Matyáš Vitík.

Poštovní schránka

V loňském roce se v celé republice podařilo České poště převést kamenné pobočky na službu Pošta Partner v sedmdesáti obcích. S dalšími jedná.

V jihočeském kraji se to týká například Jarošova nad Nežárkou. „Poštovní služba určitě musí v obci zůstat, protože se dotýká všech občanů,“ podotkl starosta Bohumil Rod.

S Českou poštou teď jeho obec jedná o podmínkách. „Byli bychom rádi, kdyby nám souběžně s touto službou pošta přenechala i budovu, kde se pobočka nachází. Má tam své místo a měla by tam zůstat i nadále,“ dodal.

Kamenné pobočky České pošty se na službu Pošta partner budou měnit i nadále. Konkrétní obce, kde k tomu dojde, nechtěl mluvčí státního podniku jmenovat.

autor: hoch
Spustit audio