Na stavbě dálnice D3 našli archeologové cennou keramiku a pazourky

26. duben 2016

Území budoucí dálnice D3 je cenným archeologickým nalezištěm. Archeologové nedaleko Horusic u Veselí nad Lužnicí objevili pazourky a keramiku z mladší doby kamenné. Jedná se o nejstarší nálezy na Táborsku.

Podařilo se najít několik tisíc let staré pazourky a zlomky keramiky, ale také zbytek takzvané mazanice, což byl historický stavební materiál, který se utěsňovaly spáry. „Shodou náhod se nám podařilo najít to, co našlo žárem,“ ukazují terénní pracovníci Husitského muzea Tábor Bohumil Král a Bohuslav Vácha.

Na místě jsou také prohlubně, které naznačují, že se tady před několika tisíci lety pracovalo. „Lidé zde kopali jíl a používali do o kousek dál na stavbu vlastního velkého domu,“ potvrzuje archeolog táborského muzea František Janda.

Nejstarší archeologické nálezy z míst, kde se nyní staví dálnice, budou vystavené v nové expozici v Bechyňské bráně v Táboře. Výstava zachytí období od nejstaršího osídlení Táborska až do 17. století. Otevřena bude v roce 2019, kdy město oslaví 600 let od svého založení.

Nalezený pazourek z mladší doby kamenné a repliku srpu, na který se tyto pazourky připevňovaly
Spustit audio