Jihočeské divadlo připravilo operu určenou přímo dětem

9. květen 2016

Orchestr na jevišti, minutové árie a fantazijní prvky v sobě skrývá představení Jihočeského divadla Dítě a kouzla. Rodinnou operu Maurice Ravela připravila dvojice Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka známá jako Skutr. S divadlem v Budějovicích spolupracuje poprvé

Příběh neposlušného školáka, který svým vlastním tajným jazykem dokáže komunikovat s věcmi kolem sebe, je ideálním vstupem do tajemného světa opery pro celou rodinu. „Není to určené jen dětem. Myslím, že dospělí si v tom najdou také hodně, obzvlášť maminky, které mají malé dítě. Myslím, že ta opera je především určena lidem, kteří rádi vklouznou do fantazie,“ říká Martin Kukučka.

Na výlet ve stylu pohádek Hanse Christiana Andersena zve i druhý režisér autorské dvojice Skutr Lukáš Trpišovský. „Myslím si, že je výjimečná tím, že se po jedné až dvou minutách střídají jednotlivé scény, což u oper nebývá zvykem. Sled událostí je rychlý,“ popisuje.

„Opera má pro nás i poselství, a to nejen výchovné, že se máme chovat hezky k sobě navzájem, ale daleko víc, že každý předmět kolem nás má nějaký svůj osud, historii a když to budeme respektovat, tak zase ty předměty budou mít rády nás,“ dodává Lukáš Trpišovský.

Představení je výjimečné i velikostí orchestru, který čítá 55 hudebníků. Někteří proto mají místo na jevišti. Podle Martina Kukučky je opera Dítě a kouzla jedním z nejkrásnějších hudebně dramatických děl. Hudbu považuje za velmi srozumitelnou, ale ne příliš snadnou pro interpretaci.

S nápadem otevřít operní žánr více dětem a přizpůsobit repertoár mentalitě dětského diváka přišel ředitel Lukáš Průdek. „My potřebujeme operou oslovit nového diváka, je to žánr, který si to rozhodně zaslouží. Může divákovi dát specifický emocionální zážitek. Proto jsme chtěli takové představení udělat, ale děláme ho se vší odpovědností, protože nechceme, aby se nad tím mávlo rukou, že je to jenom kus pro děti,“ vysvětluje.

Rodinná opera Dítě a kouzla v Jihočeském divadle
autor: Vendula Kostohryzová
Spustit audio