I v dnešní době se dá najít poklad, příběh toho z Bošilce pokračuje v Jihočeském muzeu

19. červen 2016

Bošilecký poklad, unikátní připomínka období třicetileté války, je k vidění v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. Celkem 765 stříbrných mincí našlo od června své místo ve stálé expozici.

Návštěvníci si mohou prohlédnout i další nalezené artefakty. K vidění je část cihlové zdobené dlažby s reliéfem pětilisté a šestilisté růže datovaná do 15. století.

Bošilecký poklad byl nalezen v kostele sv. Martina v roce 2013. Při opravě interiéru objevili stavebníci v podlaze kostela malou nádobu, v ní pak ukryté stříbrné mince. „Nejednalo se ale jenom o tyto mince. Už předtím jsme dělali záchranný výzkum a nacházeli jednotlivé hroby, starší architekturu, křížky, medailonky, zbytky oděvů. Objevily se i volně nalezené mince, to už byl signál, že by jich tam mohlo být víc,“ popisuje archeoložka Zuzana Thomová.

Nejstarší mincí je pražský groš Vladislava II. Jagelonského, téměř polovinu pokladu pak tvoří malé groše Rudolfa II. Znalci dnes hodnotu mincí vyčíslují na necelé dva miliony korun, historická hodnota je ale mnohem větší.

Ve své době nepředstavoval poklad velké bohatství, ale pro venkovského člověka už to bylo slušné jmění. „V přepočtu se za těch 765 mincí dalo koupit stádo padesáti až devadesáti ovcí, určitě už by ale nestačily na dům v Českých Budějovicích,“ říká Zuzana Thomová.

V depotu se nalezl například i groš s chybným letopočtem 1952 a řada cizích mincí, v jednom případě i cínové falzum. Kdo poklad ukryl a už nikdy nevyzvedl, zůstává nezodpovězeno. „Vzhledem k tomu, že se jedná většinou o habsburské mince, tak to určitě nebyl cizí žoldnéř, voják. Byl to nejspíš někdo, kdo měl ke kostelu vztah, to znamená farář, kostelník nebo někdo, kdo měl do kostela přístup,“ dodává archeoložka.

Podrobnosti o Bošileckém pokladu si můžete přečíst v právě vydané výpravné stejnojmenné publikaci. Jihočeské muzeum ji připravilo ve spolupráci s Jihočeskou univerzitou.

autor: Vendula Kostohryzová
Spustit audio