V létě je na úrazové ambulanci stále plno, stane se dvojnásobek nehod

20. červenec 2016

Nepozornost a neopatrnost způsobená teplým počasím, někdy i v kombinaci s alkoholem. To jsou nejčastější příčiny letních úrazů. Jihočeští záchranáři jich ve srovnání s jinými měsíci řeší dvojnásobný počet.

Záchranářský vrtulník vylétá nejčastěji k cyklistům do hor a také k vodě. „Jsou úrazy při vodních sportech na Orlíku nebo na Šumavě, kde občas musíme použít i lanové družstvo,“ říká šéf jihočeských záchranářů Marek Slabý.

Zranil se například pětačtyřicetiletý Filip z Českých Budějovic. Po jízdě na kole má pohmožděniny a tržnou ránu. „Stačilo, aby mě míjelo auto, přerostlá tráva přes utrženou krajnici a nastala nehoda,“ popisuje.

Se zlomeným palcem po řezání dříví zase skončil třiatřicetiletý Tomáš z Dobčic. „Špalek mi spadl na ruku, marodím šest týdnů,“ říká.

Škála letních úrazů je ale daleko širší. „Vidíme úrazy od drobných oděrek, přes bodné a řezné rány až k těžším úrazům jako poranění páteře nebo hlavy a mozku při pádech z kola. Těžké úrazy mívají cyklisté, kteří jeli bez ochranných pomůcek, zejména helmy,“ dodává Marek Slabý.

Na úrazové ambulanci českobudějovické nemocnice je tak stále plno. Záchranáři radí: Buďte opatrní a nepodceňujte možná nebezpečí, vyvarujete se tak zkažených prázdnin nebo v horším případě trvalých následků.

Spustit audio