Spor o výkup pozemků v Týně vedl k rezignaci zastupitele

5. srpen 2016

Schválené výkupy pozemků a rezignace jednoho z opozičních zastupitelů - takový je závěr čtvrtečního jednání zastupitelstva v Týně nad Vltavou. Právě proti výkupům pozemků v chystané průmyslové zóně bojovala opozice nejvíc.

Pozemky ale město potřebuje, pokud chce postavit průmyslovou zónu, o kterou už teď mají zájem tři firmy.

Zastupitel Rudolf Trecha ze Strany Svobodných občanů na závěr jednání zastupitelstva prohlásil, že na svůj mandát rezignuje. Podle svých slov už nedokázal účinně ovlivňovat hlasování koalice. „Prostě musíme nejdřív alespoň dočasně udělat něco pro lidi. Ne, že by průmyslová zóna nebyla dobrá, ale musí se to dobře připravit, aby nebyli lidé omezovaní,“ uvedl.

Výkupy pozemků v připravované průmyslové zóně kritizovali opoziční zastupitelé několikrát. Ivo Machálek ze Strany Svobodných občanů kritizoval velké rozdíly ve výkupních cenách a také fakt, že výkupní ceny jsou vyšší než ve stejné lokalitě před rokem. „Podle mě je to úplně špatné nakládání s veřejnými penězi,“ řekl.

Starosta Milan Šnorek se brání slovy, že s posledními třemi majiteli, od kterých bylo třeba pozemky vykoupit, bylo jednání nejsložitější. Tomu odpovídá i cena. „Mám čisté svědomí v tom, že vím, že tohle je maximum, které se dalo v rámci jednání dosáhnout. Nezpochybňuji, že kupujeme pozemky dráže než na samém počátku, ale to je prostě fakt,“ reagoval.

S tím nesouhlasí další z opozičních zastupitelů David Slepička z ČSSD. „Myslím si, že je to akorát vydírání města,“ řekl.

Součet za vykoupené pozemky město zatím nemá. Z některých bude potřebovat jen část a zbytek znovu prodá.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio