Pacientům u hranic může podle nové dohody pomoci česká i rakouská záchranka

27. září 2016

Jihočeští záchranáři mohou zasahovat v Rakousku a neporuší tím žádné zákony. Stejné podmínky platí na opačné straně hranice pro hornorakouské záchranáře. Zástupci obou krajů totiž podepsali smlouvu o spolupráci.

Pro zraněné tak přijede záchranka, která bude opravdu nejblíž. Pošle jí tam rakouský nebo český dispečink, který má o záchrankách přesný přehled.

„Dosud jsme nesměli na rakouském území provádět léčebné úkony, neměli jsme tam legislativní oporu pro použití léčivých přípravků, modrých majáků a tak dále. To v současné době padá. Navíc už není problém dovézt například rakouského pacienta do Budějovic, pokud je to nejbližší možné traumacentrum,“ uvádí ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý.

Podle odhadů nastane ročně do padesátky případů, kdy jihočeská záchranka pro pacienta vyjede za hranice. Pro pacienta nepůjde o žádnou finanční zátěž. „Většina těch zásahů proběhne standartním způsobem, to znamená platbou přes úhradové mezinárodní centrum. Občané Evropské unie v Schengenském prostoru s kartou zdravotního pojištění budou mít uhrazenu akutní péči prostřednictvím zdravotních pojišťoven a centra mezinárodních úhrad,“ vysvětluje Marek Slabý.

Jihočeský kraj chystá podpis stejné smlouvy i se zástupci spolkové země Dolní Rakousko a s německým Bavorskem. „Ta spolupráce už delší dobu funguje, složky integrovaného záchranného systému si v případě jakéhokoli problému napomáhají, zároveň i cvičíme společně. A já si myslím, že tímto dostali všichni právní jistotu, že všechny kroky mají pravidla a řád,“ dodává vedoucí Odboru sociálních věcí a zdravotnictví Petr Studenovský.

České záchranáře si lidé zavolají na čísle 155, rakouské na čísle 144.

autor: pfr
Spustit audio