Jihočeští středoškoláci se stali na den obchodníky s kávou

9. únor 2017

Ekonomická fakulta Jihočeské univerzity seznamuje formou manažerské hry jihočeské středoškoláky s akademickým prostředím. Studenti obchodní akademie v Jindřichově Hradci si tak vyzkoušeli, co obnáší práce obchodníka s kávou. Letošním maturantům to má pomoci při výběru vysoké školy.

Součástí akce Staň se na den vysokoškolákem není jenom prohlídka univerzity, knihovny a menzy, ale také manažerská hra. Vede ji Radim Dušek, odborný asistent na katedře obchodu a cestovního ruchu. „Studenti se vžijí do role pěstitelů kávy. Na začátku mají třicet hektarů půdy a působí na ně určité vlivy, to znamená, že musí počítat třeba s tím, že přijde povodeň a znehodnotí jejich úrodu. Na základě svých výsledků se musí rozhodnout, jestli budou spíš půdu nakupovat nebo prodávat,“ popisuje.

Během hry jednotlivé skupinky obchází a občas studentům poradí. „Musím říct, že to pochopili dobře. Pro každého to asi není úplně jednoduché, ale je vidět, že chápou,“ komentuje.

Zapojili se nejen středoškoláci, ale i učitelka Miroslava Petráková. „Vypadá to, že se do toho docela zabrali a že je to baví. Myslím, že hlavní přínos je v tom, aby viděli také trochu jiný styl výuky a vysokoškolské prostředí, které řadu z nich čeká, protože budou letos maturovat,“ dodává.

Vítězná skupina vydělala imaginárním pěstováním kávy přes 12 tisíc. „Ze začátku to bylo docela těžké, než jsme se chytili, ale pak nás to začalo bavit. Mě to určitě motivovalo, aby se dívala na ekonomiku i z tohohle hlediska, a shodli jsme, že se nám tady hodně líbí prostředí,“ říká jedna ze studentek.

Přihlášky do bakalářského studia přijímá Ekonomická fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích do 14. dubna.

autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio