Lidé, kterým chybí kontakt s přírodou, zakládají komunitní zahradu

15. březen 2017

Lidé z Českých Budějovic budují komunitní zahradu kousek za městem v Rudolfově. Na jenom velkém pozemku vznikne 18 malých zahrádek, o které se budou starat malé skupinky přátel nebo rodiny. Společné plochy využijí pro děti i na vybudování rybníku, aby bylo dost vody na zalévání.

Místo nabízí nádherný výhled na celou Českobudějovickou pánev. „Tady bude velká brána, na které bude krásný kulatý znak naší zahrady. Pak už začínají samotné komunitní zahrádky, přibližné rozměry zatím označují kolíky,“ ukazuje jedna z hlavních organizátorek projektu Alena Kučerová.

Svou zahrádku v Rudolfově bude obhospodařovat například Markéta Tůmová. „Na kraji budou brambory, protože to je plodina, která vyčistí půdu. Veprostřed bude levandule, oregano, dobromysl, ale také třeba pažitka, jahody. No, sama ještě uvidím,“ plánuje.

Součástí komunitní zahrady bude i rybníček, hřiště pro děti a několik naučných stezek, například o životě včel.

Duchovní matkou projektu je Irena Kovářová, která povede všechny zahradníky k tomu, aby dodržovali principy přírodních a dešťových zahrad. „Nepoužíváte žádné chemické postřiky, naopak založíte kompost. Pokud možno, založíte nějaký vodní zdroj, rybníček, jezírko v duchu, který je přírodě přátelský. To znamená, že neosazujete rybami, ale dáváte prostor vodním živočichům z okolí, aby osídlili tu lokalitu,“ vysvětluje.

Na tvorbu své vlastní zahrádky se těší i Zdeňka Chvojková. Ta bydlí v centru Českých Budějovic a do Rudolfova bude dojíždět. „Budějovice se mi líbí, ale nikdy jsem si nemyslela, že mi bude příroda tolik scházet. Proto jsme hledali něco, kam budeme jezdit. Jezdíme sice na výlety do přírody, ale to se člověk jenom projde a energie vyšumí do ztracena. Když udělám něco na zahrádce, tak nám pocit, že energie byla vynaložena správným směrem, do hlíny,“ říká.

Celkem 18 rodin nebo skupin přátel bude v komunitní zahradě v Rudolfově pěstovat hlavně tradiční české odrůdy a zejména takové rostliny, které nejsou geneticky upravované.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio