S jarem ožívají Semínkovny. V knihovně nebo na zahrádce lidé vyměňují osivo

19. březen 2017

Sázej, sklízej, sdílej. Tak zní heslo celorepublikového projektu Semínkovny. Zapojily se do něj také jižní Čechy. Výměnu výhradně chemicky neošetřeného osiva provozuje například učitelka Zdenka Antalová doma v Dobré Vodě u Českých Budějovic nebo městská knihovna v Písku.

„Naše Semínkovna je v oddělení naučné literatury. Jedná se o takové tři dlouhé krabičky a v těch jednotlivých krabičkách naleznete obálky s názvy rostlin,“ ukazuje ředitel městské knihovny v Písku Roman Dub.

Počet semínek se podle něj odhaduje těžko, ale obálek je k dispozici zhruba 200. Pro osivo si může přijít každý. „Knihovna je otevřená instituce. K řadě aktivit, které pořádáme, nepotřebujete vůbec žádný průkaz,“ dodává Roman Dub.

O Semínkovnu se starají knihovnice oddělení naučné literatury. „Lidé jsou často překvapení, takže každému vysvětlujeme, o co se jedná. Spíš teď semínka nabízíme a říkáme, že nevadí, když nemají na výměnu, že na nás budou myslet přes léto a potom hlavně na podzim, kdy nám to třeba oplatí,“ popisuje Markéta Šebestíková.

Loni na podzim se k Semínkovnám připojila i Zdenka Antalová, která osivo nabízí doma na zahrádce v Dobré Vodě. „S každým, kdo přijde, si popovídáme, vyměňujeme si zkušenosti, návštěva nikdy neskončí po deseti minutách, vždycky si sedneme a uděláme kafe nebo čaj,“ vypráví.

Tím Zdenka Antalová potvrzuje i jednu z nosných myšlenek Semínkoven, tedy že nejde o pouhý nákup, ale o komunitní záležitost, která lidi spojuje.

autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio