Jihočeské Thálie od diváků dostali Daniela Bambasová a Tomáš Drápela

27. březen 2017

Jihočeské ceny Thálie 2016 už mají své majitele. Okřídlené keramické sošky z dílny Tomáše Prolla si odneslo 12 umělců ze všech souborů Jihočeského divadla. Nejoblíbenější jsou mezi diváky Daniela Bambasová a Tomáš Drápela. Ceny převzali spolu s kolegy z baletu, opery a loutkohry.

Danielu Bambasovou vítězství v divácké anketě překvapilo. „Já jsem to fakt nečekala. Nemyslela jsem si, že jsem měla nějakou roli, která by mohla tak oslovit. Zřejmě je to ale i tím, že ještě hrajeme Je úchvatná a Saturnina. Je to pro mě opravdu moc milé překvapení,“ komentovala herečka, která v Jihočeském divadle působí již 35. sezónu a svou sbírku Jihočeských Thálií rozšířila o dvanáctou sošku.

Cenu Stanislavy Součkové a Karla Rodena v oboru činohra získali herci Tomáš Halínek a stálice souboru Věra Hlaváčková. Porotu zaujala rolí Margery v inscenaci Přisámbůh! a také rolí Johanky Dvořákové ve hře Úča musí pryč! „Mám samozřejmě radost, protože každé ocenění je vždycky a kdykoli dobré. Jsem ráda, že jsme s Úča musí pryč! vyhráli inscenaci roku, to byla krásná práce a teď máme úplně narváno a lidé hodně reagují,“ řekla.

Cena Arnoštky a Matěje Kopeckých za jevištní výkony herců Malého divadla putovala do rukou Denisy Posekané za roli v představení Karel - táta vlasti. Bartoloměj Veselý, Petr Hubík a Martin Dobíšek si vítězství v oboru loutkohry připsali za své role v hudební komedii Ježíšek Superstar. „Nás to moc baví, máme z toho radost. Ono je to tím, že nás ty děti nabíjí, tu energii nám vrací,“ dodal Petr Hubík.

Z baletního ansámblu si Jihočeskou Thálii odnesli Julie De Meulemeester a Zdeněk Mládek, oba za role v baletu Shakespeare & Stravinskij.

Keramickou sošku z dílny Tomáše Prolla převzali i operní pěvci Ivana Rusko a Alexandr Beň za své výkony v inscenaci Příhody lišky Bystroušky.

I letos byla předána cena Českého rozhlasu za rozhlasové herectví. Tentokrát ji převzala Lenka Šestáková za interpretaci povídky Sestra Josefa v režii Luboše Koníře. „Je to práce, která mě moc baví. Zejména Luboši Konířovi děkuji za to, že tuhle cenu mám, on mi dává příležitost, abych mohla takhle pracovat,“ doplnila.

Lenka Šestáková převzala cenu Českého rozhlasu za rozhlasové herectví

Slavnostní večer Jihočeských Thálií se nesl v duchu nového autorského muzikálu Kronikáři. Večerem provázely historické postavy v kostýmech a zazněly i líbivé písně z muzikálu.

autor: Vendula Kostohryzová
Spustit audio