Na Prachaticku chybí dětský psychiatr. Školáků, kteří ho potřebují, ale přibývá

29. duben 2017

Sociální pracovníky městského úřadu v Prachaticích znepokojuje nárůst nezletilých dětí s psychiatrickými onemocněními. Poruchy většinou rozpoznají učitelé na základních školách. Děti nutně potřebují k léčbě psychiatra, ale ten v Prachaticích i v celém regionu chybí.

„Máme až trojnásobný nárůst počtu těchto dětí. Setkáváme se s desítkami případů ročně. Většinou se to týká chlapců v období puberty, kdy se nám začínají objevovat závažné výchovné problémy. Ty jsou nejčastěji zachyceny na úrovni školy,“ uvádí kurátorka pro mládež Lenka Psutková z prachatického městského úřadu.

Ředitelka jedné z místních základních škol Hana Bolková zdůrazňuje, že učitelé potřebují pomoc odborníků. „Děti čím dál hůře zvládají zátěžové situace, takže my se tady setkáváme s různými fobiemi, sebepoškozováním nebo poruchami stravování. Potřebujeme prostě vědět, co s tím dítětem dělat, jak ho začlenit do běžného školního života, jak s ním pracovat,“ říká.

Učitelé a rodiče musí pomoc hledat v jiných městech. „Musíme to řešit ve spolupráci s psychiatry z Českých Budějovic, Českého Krumlova nebo Strakonic, ale zvlášť pro sociálně slabé rodiny je dojíždění problém,“ konstatuje vedoucí prachatického odboru sociálních věcí Jaroslava Hauptmanová.

Podle ředitelky školy Hany Bolkové často rozhoduje právě včasné vyšetření u dětského psychiatra. „Pokud je nějaký problém, tak se rodiče objednávají do Českého Krumlova nebo do Písku a tam to déle trvá, určitě několik měsíců,“ připomíná.

„Tyto děti potřebují nejen odborníka v podobě psychiatra, ale zároveň odborníka, který předepíše vhodnou medikaci, a to žádná z ošetřujících dětských lékařek není schopna zajistit,“ zdůrazňuje sociální kurátorka.

Nedostatek dětských psychiatrů není regionální, ale celostátní a dokonce celosvětový problém. „Je způsoben hned několika faktory. Předně se jedná o poměrně mladý obor, který se teprve nedávno vyspecifikoval z psychiatrie pro dospělé. Ministerstvo si je vědomo dlouhodobé potřeby řešení nedostatku dětských psychiatrů, proto zařadilo tento obor mezi základní lékařské obory,“ zdůvodňuje mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Ke zlepšení podle ní má vést i současná reforma psychiatrické péče. „Jejím cílem je mimo jiné dosáhnout v primární ambulantní psychiatrické dětské péči počtu dvou lékařů na sto tisíc obyvatel,“ dodává.

Takový výpočet ale malým městům, jako jsou Prachatice, dětského psychiatra nezajistí.

autor: Václav Malina
Spustit audio