Bez bot vyráží i do centra města. Lidé objevují kouzlo chůze i běhu naboso

14. květen 2017

Simulovanou procházku přírodou mohou zažít lidé ve Strakonicích nebo v Písku. Města postavila takzvané bosé stezky. Speciální chodníky trénují chodidlovou klenbu, stejně jako alternativní barefootová obuv. Ta se podle obchodníků těší rok od roku větší oblibě.

David Kuba z Českých Budějovic chodí už více než rok naboso přímo centrem města. „Bosé chození ke mně přišlo tak nějak samo, prostě jsme to chtěl vyzkoušet,“ říká s tím, že lidé na něj často koukají jako na blázna.

Bez bot vyráží ven za každého počasí. „V zimě se nohy přizpůsobí a hlavně na chodidle se trochu změní kůže a přestanete cítit kamínky a další drobné nerovnosti. Když se dneska rozhodnete, že se půjdete projít naboso, tak vám to nebude příjemné, ale když chvilku vydržíte, tak vám to potom prostě přijde přirozené,“ vysvětluje.

Nejen bosochodkyní, ale také bosoběžkyní je Michaela Musilová. „Pro mě osobně je největší rozdíl v tom, že když běháte v botách, tak vlastně dopadáte nejvíc na patu, a tím všechny nárazy jdou do kyčlí, do kolen. Když běháte bez bot, tak si automaticky tu patu chráníte a běháte přes špičku,“ komentuje.

Pro spoustu bosochodců je předstupněm před úplným zutím chůze v bosých botách. V České republice se na ně specializuje několik firem. „Ta bota by měla mít širší špičku a žádný podpatek, aby tělo stálo v absolutní rovině a nebylo v nepřirozeném předklonu. Podrážka by měla být tenká a také jde o to, aby boty neměly žádné odpružení,“ popisuje prodejce barefootové obuvi Zdeněk Mašek.

Hlavní přínos této obuvi je podle fyzioterapeutky Žanety Sadovské v tom, že umožňuje volný pohyb a neubližuje struktuře nohy. I u barefootových bot je ale samozřejmě důležité, aby si lidé vybrali správný typ pro svoji nohu.

V České republice se na takzvanou barefootovou obuv specializuje několik firem
autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio