Hasičky i náměstek primátora se účastní soutěže a jezdí do práce na kole

14. květen 2017

Skoro 600 lidí se v Českých Budějovicích zapojilo do kampaně Do práce na kole. Po celý květen si účastníci evidují jízdy do práce, ať už v rámci soutěže nebo z čistě praktických důvodů. Na kole v krajském městě jezdí podle radnice zhruba 10 procent lidí.

Patří mezi ně novinářka Mirka Nezvalová. „Já jsem přišla v roce 1970 do Českých Budějovic a zjistila jsem, že tady jezdí na kole snad všichni. První dárek, který mi dal můj muž, bylo minikolo. Teď je všechno mé oblečení přizpůsobeno tomu, abych mohla jezdit na kole, to znamená vyšší rozparky na sukních, ne příliš vysoké podpatky a podobně,“ říká.

Pro práci novináře je podle ní jízda na kole velmi výhodná. „Ve chvíli, kdy se potřebujete někam dostat a město je doslova zacpané a městská hromadná doprava stojí v té zácpě, tak na kole jste prostě všude velmi rychle. Navíc i tam, kde by člověk špatně parkoval,“ dodává.

V rámci akce Do práce na kole musí soutěžící nejméně dvě třetiny cest do práce absolvovat právě na kole nebo pěšky. Zapojil se i náměstek primátora Petr Holický, který na kole jezdí skoro celý rok. „Každý, kdo nemusí použít auto, napomáhá plynulému pohybu ve městě. A Budějovice jsou pro cyklisty docela vhodné už svým terénem a také tím, že přeci jenom nějakou infrastrukturu pro cyklisty už tady máme,“ komentuje.

Do stavby nových cyklostezek investuje letos krajské město několik desítek milionů korun. „Letos se dokončuje propojení lávky přes nákladové nádraží s páteřní cyklostezkou kolem řeky Malše, propojujeme cyklostezku podél Zanádražní komunikace od lávky směrem ke hřbitovu, začne stavba směr Včelná,“ vyjmenovává náměstek.

Jedním z organizátorů kampaně Do práce na kole je Petr Klika. „Hlavní soutěžní kategorií je četnost, potom počet ujetých kilometrů, což je hlavně pro ty, kdo jezdí denně a na delší vzdálenost. Soutěžit mohou jednotlivci i týmy,“ přibližuje.

Například jihočeští hasiči se mohou pochlubit ryze ženským týmem. Jeho členkou je i mluvčí Vendula Matějů. „My jsme takový tradiční tým, jezdíme spolu už několik let. Jsme tři holky, jedna z nás jezdí pravidelně do práce i v zimě, to je takový náš tahoun, druhá kolegyně bydlí mimo Budějovice, takže ta to má nejsložitější, ale snaží se také,“ popisuje.

Díky soutěži Vendula Matějů vytáhla a opravila své kolo dřív, než byla zvyklá. „Snažím se, téměř devadesát procent těch jízd opravdu zvládám na kole,“ uzavírá.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio