Zachránit lidi z výškové budovy mohou hasiči pomocí speciálního rukávu

19. květen 2017

Představte si, že stojíte na střeše budovy ve výšce nějakých 20 až 30 metrů. Hoří, nejede výtah a vy nemůžete jít po schodišti. Pak pro vás přijedou hasiči a dolů vás spustí z plošiny speciálním rukávem. To byl hlavní námět pátečního cvičení v Jaderné elektrárně Temelín.

„Musíte jednu ruku dát nahoru, skočit dovnitř a čím víc roztáhnete ruce nebo nohy, tím víc brzdíte. Když se stáhnete jako hřebík, letíte dolů rychleji,“ popisoval záchranu ve speciálním rukávu profesionální hasič Michal Emmert.

Do rukávu se skáče bez bot a samotná jízda je docela zajímavým zážitkem. Vyzkoušel si to reportér Českého rozhlasu Martin Pokorný. Jedinou drobnou nevýhodou podle něj je, že když dosednete na zem, může se vám trochu motat hlava.

Cestu rukávem absolvovala také předsedkyně Státního ústavu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. „Slyšela jsem v zákulisí, snad to smím vykecat, že měli hasiči naplánováno odhadem dvacet minut. Zvládli to se vším všudy za 21 minut i s tím, že osobu dostali bezpečně dolů, takže cvičení splnilo svůj účel,“ popisovala.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio