Před 100 lety tu začínaly a končily všechny hony na Hluboké. Teď zbrojnici opravují

23. květen 2017

Setkání se starým poctivým řemeslem. To znamená pro stavitele, když dostanou za úkol opravit nějakou historickou budovu. Za více než 25 let existence své stavební firmy se k podobné práci dostal Karel Vácha z Hluboké nad Vltavou jen několikrát.

Naposledy před pár týdny, když jeho firma začala s opravou bývalé zbrojnice na zámku Ohrada. „Tady začínaly i končily hony. Za povšimnutí stojí zejména ta tesařská práce, to je vyloženě umělecké dílo,“ komentuje.

Ve zbrojnici jsou dřevěné spoje, dubovými hřeby propojené trámy. „Tohle je všechno ručně vyvrtané a zajištěné. Vidíme, že to drží, je to upevněné kvalitně,“ dodává Karel Vácha.

Jeho firma bude mimo jiné upravovat střechu. Stavitelé budou muset krov očistit a impregnovat proti škůdcům. Na ošetřenou konstrukci pak dají prkna a tašky bobrovky. Pracovat se bude i na podlaze, beton vystřídá hlína. „Zhruba polovina bude hlína a druhá polovina bude vyskládaná z pálených cihel,“ popisuje stavitel.

Práce v historickém objektu jej podle jeho slov obohacuje. „Vidím, jak se to dříve dělalo, a člověk je vděčný těm řemeslníkům. Váží si toho, že ti lidé neodešli od práce, dokud nebyla perfektní,“ doplňuje. Jeho firma bude ve zbrojnici pracovat až do října.

Rekonstrukce přijde na 25 milionů korun. „Bude to fungovat jako otevřený depozitář. Nejspíš tam budeme vodit návštěvníky s průvodcem, ale úplně standardně to otevřené nebude,“ uzavírá generální ředitel Národního zemědělského muzea Milan Jan Půček.

Bývalá zbrojnice dnes slouží jako depozitář, uvnitř je vidět, že v minulosti tesaři odváděli opravdu poctivou práci
autor: Martin Pokorný
Spustit audio