Vědci z Jihočeské univerzity virtuálně obnoví starou Šumavu

14. červen 2017

Zapomenutá místa Šumavy znovu oživí virtuální projekt vědců z Jihočeské univerzity. Lidé budou moci spatřit domy, které vlivem poválečného dění zcela zmizely z krajiny. Některé objekty čeští vědci ve spolupráci s bavorskou Technickou univerzitou v Deggendorfu zrekonstruují i prostorově ve 3D.

„My bychom rádi lidem, kteří měli předky na Šumavě, přiblížili, jak se ta místa postupem času proměňovala,“ říká vedoucí historického týmu Klára Paclíková.

Na projektu spolupracují archeologové, historici i počítačoví odborníci. Prozkoumávají místa na základě plánů vesnic a archivních dokumentů. Některé zaniklé vesnice v krajině prozradí třeba pozůstatky stromů z ovocných zahrad.

„Co se týká časového rámce, tak samozřejmě ty zaniklé obce už vznikly hluboko v minulosti, takže my se snažíme podchytit jejich začátky a právě ukázat možná i dramatické události, které byly spojeny s jejich zánikem,“ dodává Klára Paclíková.

Zaniklé lokality rozpoznávají také díky fotografiím, které poskytl Fotoateliér Seidel v Českém Krumlově. Jeho kurátor Petr Hudičák má k dispozici více než čtyři tisíce digitalizovaných pohlednic. „Josef Seidel fotografoval velice dlouhý pás pohraničního území, který začíná ve Všerubech na Domažlicku a končí v okolí Landštejna,“ připomněl.

Josef Seidel byl vášnivým fotografem Šumavy. Na počátku 20. století zachycoval šumavské vesnice i osady, také krásy přírody a tamní obyvatele. Díky tomu má podle Petra Hudičáka fotoateliér dostatečný materiál. „Nejstarší snímky Josefa Seidla můžeme datovat po roce 1886, tedy datem jeho příchodu do Českého Krumlova,“ dodal.

Testovací verzi spustí autoři projektu na internetových stránkách letos na podzim. Doufají, že do pátrání po zaniklých místech Šumavy zapojí i širokou veřejnost a že jim materiály pro další výzkum lidé z vlastních rodinných alb časem dodají.

Zaniklé lokality rozpoznávají také díky fotografiím, které poskytl Fotoateliér Seidel v Českém Krumlově
autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio